Karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną

Karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Takie desery czasami są najlepsze. Najczęściej powstają z tego co mamy pod ręką, wychodzą wtedy najpyszniejsze. I taki jest karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną.

Składniki:

  • śmietana kremówka 30 % (1 szklanka)
  • dowolne lody ( u mnie waniliowe)
  • puszka ananasa w syropie (krążki)
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki masła lub margaryny
  • 4 kostki dowolnej czekolady (u mnie biała)
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Przepis na karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną:

  1. Krążki ananasa bardzo dokładnie odsączamy z zalewy.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, mieszamy i jak cukier się zrumieni smażymy na nim krążki ananasa z obu stron po kilka chwil. Należy uważać żeby cukier zbyt mocno się nie zrumienił, bo ananas będzie gorzki.
  3. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do smaku.
  4. Na talerze nakładamy krążki ananasa, porcje lodów i bitej śmietany. Posypujemy startą czekoladą. Od razu podajemy.

Pyszny deser: karmelizowany ananas z lodami i bitą śmietaną gotowy. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy