Czekoladowe babeczki z kremem

Czekoladowe babeczki z kremem

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Wilgotne, cudownie czekoladowe babeczki z pysznym kremem

Składniki:

  • mąka pszenna 200 gram
  • jajka 2 sztuki
  • cukier brązowy 1/2 szklanki 
  • mleko 3,2% 100 ml 
  • kakao 2 łyżki 
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka 
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki 
  • masło 70 gram roztopione 
  • sól szczypta
  • krem:
  • serek mascarpone 200 gr 
  • kakao 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Przepis na czekoladowe babeczki w kilku krokach:

  1. W misce mieszam mąkę, cukier, proszek, sodę i szczyptę soli oraz kakao
  2. Do drugiej miski wbijam jajka, dodaję mleko oraz rozpuszczone masło 
  3. Do suchych składników wlewam mokre i wszystko mieszam.
  4. Następnie przekładam do foremek, piekę w temp.180 stopni około 15-20 minut (termoobieg)
  5. Teraz pora na krem i wypełnianie: serek mieszam z kakao, po upieczeniu wkładam krem do babeczek (babeczki muszą być zimne inaczej masa się rozpuści), posypuję płatkami

Voila! Pyszne czekoladowe babeczki gotowe. :)

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy