Cukinia zapiekana z tuńczykiem i kukurydzą.

Cukinia zapiekana z tuńczykiem i kukurydzą.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Cukinia faszerowana przepis prosty, a efekt wspaniały. Tak przygotowana cukinia to moja propozycja na szybki i smaczny obiad. Polecam przepis na cukinię!

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oliwie ( 20 dag )
  • 4 małe cukinie
  • kilka łyżek kukurydzy konserwowej
  • 20 dag sera żółtego
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • sól
  • olej
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Jak zrobić cukinię faszerowaną z tuńczykiem na pyszny obiad:

  1. Cukinie umyć, ouszyć, obrać , przekroić wzdłuż i łyżką wydrążyć środek formując z cukinii łódeczki.
  2. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Kukurydzę i tuńczyka dokładnie osączyć.
  4. Przygotowane cukinie oprószyć solą, nałożyć tuńczyka, kukurydzę i oprószyć ziołami według uznania.
  5. Cukinie ułożyć w formie żaroodpornej, podlać niewielką ilością oleju i gorącej wody.
  6. Piec około 40 minut w temperaturze 180 minut do miękkości cukinii.
  7. Gdy cukinie będą miękkie posypać je serem żółtym i zapiec, aż ser się rozpuści.
  8. Podawać gorące udekorowane ketchupem.

Pyszna cukinia faszerowana gotowa.

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy