Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Cukinia faszerowana z pieczarkami

print Drukuj
Cukinia faszerowana z pieczarkami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
3.0

64 ocen

Mięso nie musi być składnikiem każdego dania. Nawet mięsożercy czasem mają ochotę na mały odpoczynek i wówczas chętnie sięgają po dania wegetariańskie. Jednym z nich jest cukinia faszerowana. Oczywiście tak samo smaczna jest cukinia faszerowana w wersji z mięsem, jak i bez mięsa. Cukinia faszerowana z mięsem jest dobra, ale oto przepis na cukinię faszerowaną z pieczarkami.

składniki
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 20 dag pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 15 dag utartego parmezanu
  • olej
  • papryka słodka i chili
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

Cukinia faszerowana z pieczarkami:

  1. Cukinie dokładnie myjemy i dzielimy na podłużne połówki. Wydrążamy w nich miąższ tak, aby zmieścił się nasz farsz, ale i tak, aby jednak 1cm miąższu zostawić i układamy na folii aluminiowej (każdy kawałek osobno).
  2. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i na rozgrzany olej dodajemy opłukane i pokrojone w kawałki pieczarki, posiekaną w kostkę cebulę i paprykę oraz posiekany, wcześniej wydrążony miąższ z cukinii (bez pestek).
  3. Całość dość krótko dusimy z dodatkiem odrobiny kurkumy, papryki słodkiej i chili, soli i pieprzu.
  4. Gotowym farszem nadziewamy cukinie i na wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki i parmezanem.
  5. Każdą cukinię zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni 40 minut, pamiętając, żeby na ostatnie 10 minut odkryć wierzch folii aluminiowej.

Cukinia faszerowana gotowa. Podajemy ją oczywiście na gorąco i w dodatku najlepiej bez podgrzewania od razu z piekarnika.

Smacznego

Zdjęcie jest poglądowe :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!