Cukinia faszerowana mięsem

Cukinia faszerowana mięsem

Ocena: ★

31 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Dzisiaj na nietuzinkowy obiad cukinia faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem jarzyn i ryżu. Obiad dość szybki i smaczny. Cukinia faszerowana jest daniem dość lekkim i szybko syci, dlatego przepis na cukinię faszerowaną uwielbiam i często wykorzystuję. Także, gdy sezon na cukinię, to warto żeby cukinia faszerowana pojawiała się na naszym stole.

Składniki:

  • 4 cukinie (20cm)
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1 torebka ryżu
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 20 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana z mięsem mielonym:

  1. Cukinie myjemy pod bieżącą wodą i przekrawamy wzdłuż na połówki. Z każdej z nich wydrążamy miąższ, który następnie kroimy w kostkę.
  2. Do miski wkładamy mięso mielone, wystudzony i wcześniej ugotowany ryż, pokrojoną w kostkę cukinię, pomidory i cebulę. Farsz dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Każdą cukinię faszerujemy naszym nadzieniem i posypujemy utartym serem żółtym. Wkładamy w folię aluminiową i następnie do piekarnika.
  4. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowa cukinia faszerowana najlepiej smakuje podawana na gorąco oczywiście.
Smacznego

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy