Składniki na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka miodu prawdziwego
1 łyżka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
Składniki na ciasto:
2 jajka
50 dag mąki tortowej
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka miodu prawdziwego
5 dag masła lub margaryny
pół szklanki ciepłego mleka
Dodatkowe składniki:
40 masy krówkowej ( kajmakowy smak )
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Cukier, miód prawdziwy, drożdże i mąkę rozcieram z ciepłym mlekiem. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn podrósł.
2. Następnie jajka ucieram z cukrem, miodem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiam i lekko studzę. Do mąki dodaję rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatam przez kilka minut, aż będzie nam odchodziło od ręki. Przykrywam je ściereczką i odstawiam na około 2 godziny do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie równe części. Każdą część osobno wałkuję na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowuję po połowie masy krówkowej i zwijam jak roladę.
4. Obie strucle układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły ), odkładam je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
5. Po tym czasie piekę strucle w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone strucle studzę.
6. Kroję je w plastry i podaję. Życzę smacznego.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu