Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Strucla z kajmakiem.

print Drukuj
Strucla z kajmakiem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
1.0

1 ocena

Pyszna idealna i słodka. W sam raz na podwieczorek.

składniki

Składniki na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

1 łyżka mąki tortowej

1 łyżka miodu prawdziwego

1 łyżka cukru

pół szklanki ciepłego mleka

 

Składniki na ciasto:

2 jajka

50 dag mąki tortowej

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 łyżka miodu prawdziwego

5 dag masła lub margaryny

pół szklanki ciepłego mleka

 

Dodatkowe składniki:

40 masy krówkowej ( kajmakowy smak )

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Cukier, miód prawdziwy, drożdże i mąkę rozcieram z ciepłym mlekiem. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn podrósł.

2. Następnie jajka ucieram z cukrem, miodem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiam i lekko studzę. Do mąki dodaję rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatam przez kilka minut, aż będzie nam odchodziło od ręki. Przykrywam je ściereczką i odstawiam na około 2 godziny do wyrośnięcia.

3. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie równe części. Każdą część osobno wałkuję na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowuję po połowie masy krówkowej i zwijam jak roladę.

4. Obie strucle układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły ), odkładam je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.

5. Po tym czasie piekę strucle w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone strucle studzę.

6. Kroję je w plastry i podaję. Życzę smacznego.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
1.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!