Strucla z kajmakiem.

Strucla z kajmakiem.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Pyszna idealna i słodka. W sam raz na podwieczorek.

Składniki:

Składniki na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

1 łyżka mąki tortowej

1 łyżka miodu prawdziwego

1 łyżka cukru

pół szklanki ciepłego mleka

 

Składniki na ciasto:

2 jajka

50 dag mąki tortowej

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 łyżka miodu prawdziwego

5 dag masła lub margaryny

pół szklanki ciepłego mleka

 

Dodatkowe składniki:

40 masy krówkowej ( kajmakowy smak )

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Cukier, miód prawdziwy, drożdże i mąkę rozcieram z ciepłym mlekiem. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn podrósł.

2. Następnie jajka ucieram z cukrem, miodem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiam i lekko studzę. Do mąki dodaję rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatam przez kilka minut, aż będzie nam odchodziło od ręki. Przykrywam je ściereczką i odstawiam na około 2 godziny do wyrośnięcia.

3. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie równe części. Każdą część osobno wałkuję na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowuję po połowie masy krówkowej i zwijam jak roladę.

4. Obie strucle układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły ), odkładam je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.

5. Po tym czasie piekę strucle w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone strucle studzę.

6. Kroję je w plastry i podaję. Życzę smacznego.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy