1 szkl. cukru
1 szkl oleju
1 szkl mleka
3 szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszanka:
1/2 szkl cukru
2 szkl mąki
3/4 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
przepis na lukier:
cukier puder
odrobina wody
aby nie byl za slodki można dodać sok z cytryny albo kwasek cytrynowy, wedle uznania
ciasto :
Jajka ubić, następnie dodać cukier, gdy cukier już nie będzie wyczuwalny dodajemy olej, a następnie mleko, miksujemy na wolnych obrotach, na koniec dodajemy przesianą przez sitko mąke w raz z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
wykładamy na blachę, wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę najlepiej w rozmiarze 25 x 35 cm.
Kruszanka:
wszystkie składniki zagnieść. pokruszyć jak sama nazwa mówi przy wykładaniu na ciasto.
wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni Celcjusza. pieczemy do zarumienienia, trwa to około 40-50 min :)
możemy na sam koniec po upieczeniu ozdobić lukrem,
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu