2 szklanki mąki pszennej,
4 jajka,
25 dag masła lub margaryny,
2 szklanki cukru,
4-5 łyżek kakao,
50ml wytrawnego alkoholu,
pół szklanki wody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
dowolne bakalie
Zagotować masło lub margarynę z cukrem (uważać, aby nie wykipiało), dodać kakao oraz wodę i ponownie zagotować. Odlać pół szklanki masy, a pozostałą oziębić i przełożyć do miski, wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem, dodać żółtka oraz bakalie. Wszystkie składniki połączyć, wlać alkohol, dodać pianę ubitą z białek i ostrożnie wymieszać. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 45 min. Ostudzić w blaszce.
Wierzch ciasta polać pozostawioną masą kakową i dowolnie udekorować, np. wiórkami kokosowymi.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu