- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maku niemielonego
- 1 szklanka białek (u mnie 8 sztuk w rozmiarze M)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ulubionego aromatu do ciasta (u mnie rumowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa:
- pół kostki gorzkiej czekolady (ale nada się też mleczna)
- 2 łyżeczki masła
1.
Ciasto: Margarynę lub masło rozpuścić i ostudzić. W misce wymieszać suche składniki ciasta - mąkę, mak, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W innej misce ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać po trochu cukier. Do ubitych z cukrem białek dodać wymieszane suche składniki, rozpuszczony tłuszcz i aromat. Delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (okrągła o średnicy 24 cm). Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
2.
Polewa: Czekoladę i masło rozpuścić w miseczce ustawionej na rondelku z gotującą się wodą. Polać ciasto polewą.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu