Bardzo słodkie ciasto przełamałam kwaśnym lukrem i kwaśnymi malinami. Wyszło naprawdę bardzo pysznie. Polecam na podwieczorek z filiżanką pysznej kawy.
Ciasto:
3 jajka
15 dag cukru
25 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki ziemniaczanej
12,5 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
10 dag cukru pudru
2 łyżki gorącej wody plus kwasek cytrynowy
lub:
sok z cytryny według uznania ( nie dajemy wtedy wody i kwasku )
dowolne owoce ( u mnie maliny )
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm, pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
3. Przygotowujemy lukier: Cukier puder ucieramy z gorącą wodą i kwaskiem cytrynowym do smaku, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Możemy zrobić wersję z sokiem z cytryny, wtedy cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny według uznania.
4. Gotowym lukrem polewamy ciasto. Dekorujemy owocami i odstawiamy do zastygnięcia.
5. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu