Kostka kokosowa

Kostka kokosowa

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

To ciasto wygląda na pracochłonne ale uwierzcie zrobicie w godzinkę, a efekt Kostki kokosowej przepyszny:)

Składniki:

Masa kokosowa:

  • mleko 1litr
  • wiórki kokosowe 300 gram
  • masło 1 kostka
  • żółtka 3 sztuki
  • cukier 1 szklanka

Oraz:

  • herbatniki
  • masa krówkowa 1 puszka
  • dżem z czarnej porzeczki 1 słoiczek
  • śmietana kremówk 1 litr
  • galaretka z owoców leśnych lub czarna porzeczka

Sposób przygotowania:

Jak wykonać Kostkę kokosową? To przepis:

  1. Mleko zagotuj, dodaj rozrobiony proszek budyniowy, zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj żółtka oraz wiórki, wymieszaj, ostudź.
  2. Masło ubij z cukrem, małymi porcjami dodawaj zimną masę budyniową.
  3. Dno prostokątnej formy wyłóż herbatnikami, wlej masę, wyrównaj, następna warstwa herbatników, masa krówkowa, warstwa herbatników, dżem, na koniec ubita śmietana z cukrem i galaretką (galaretkę rozpuść w szklance wrzącej wody, jak zacznie tężeć dodaj do ubitej śmietany)

Ciastko zwane "Kostka kokosowa" gotowe. Smacznego:)

 

 

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy