3 jaja
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżkę kakao naturalnego
1 łyżke kakao rozpuszczalnego
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Masa:
0,75 l śmietany 36%
1 łyżka żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki cukru pudru
Poncz:
1/2 kieliszka wódki
100ml wody
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo
8 bananów
drażetki brązowe
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem i kakao. Dobrze wymieszać. Wylać na tortownicę o średnicy Wymiary: - średnica: 26 cm - wysokość: 7 cm Piec 25 minut na 150 stopni.
2.
Masa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wlać żelatynę.
3.
Biszkopt przekroić na pół i pokroić jeszcze na kawałki jak na zdjęciu. 2 małe trójkąty kruszymy i zostawiamy do posypania jeżyka.
4.
Poncz: Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i wódką.
5.
Biszkopt nasączyć ponczem nałożyć połówki banana i 3 łyżki ubitej masy, przykryć kolejnym kawałkiem biszkoptu i powtarzamy czynność( banany+ubita masa).
6.
Następnie biszkopt przełożyć masą i bananami ale ustawić pionowo.
7.
Całego jeżyka posmarować masą, posypać pokruszonym biszkoptem.
8.
Oczy i nos zrobić z drażetek w czekoladzie.
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jak zrobić placuszki z bananem
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu