Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Ciasto ,, Snikers ''

print Drukuj
Ciasto ,, Snikers ''

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszne i bardzo słodkie ciasto. Jest przy nim trochę pracy, ale warto. Możemy go upiec dla gości. Polecam:)

składniki

Ciasto kruche:

5 żółtek

20 dag masła  lub margaryny

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

1 kopiasta łyżka śmiatany 12 %

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ciasto orzechowe:

5 białek

20 dag orzechów włoskich

pół szklanki cukru

3 łyżki bułki tartej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ciasto bezowo-kokosowe:

szczypta soli

5 białek

1 szklanka cukru

20 dag wiórek kokosowych

 

Krem:

5 żółtek

1 łyżka cukru waniliowego

2 szklanki mleka

2 budynie waniliowe

pół szklanki cukru pudru

30 dag masła lub margaryny

 

Polewa:

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

dowolna dekoracja np. cukrowa posypka, orzechy, wiórki kokosowe

sposób przygotowania

1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie podzielić je na dwie części, wałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone placki wystudzić.

2. Orzechowe ciasto: Połowę orzechów drobno pokroić, a drugą połowę zmielić w maszynce. Białka ubić z cukrem, aż cukier sie rozpuści, wsypać orzechy, proszek do pieczenia i bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony placek wystudzić.

3. Ciasto bezowo-kokosowe: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubijać, na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni, aż będzie chrupiący. Placek bezowy wystudzić.

4. Krem: Żółtka dokładnie wymieszać z połową mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlać żółtka przez gęste sito i mieszając gotowac aż krem będzie gęsty, następnie dokładnie wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać krem żółtkowy i dokładnie utrzeć. krem podzielić na trzy równe części.

5. Przełożyć placki kremem: ciasto kruche, krem, ciasto kokosowe, krem, ciasto orzechowe, krem, ciasto kruche, polewa i dekoracja.

6. Polewa:Cukier i kakao wymieszać w garnku z niewielką ilością goracej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, następnie dodać masło lub margarynę, gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdjąć z ognia i mieszać aż będzie gęsta i lśniąca. Gotową polewą posmarować przełożone ciasto.

7. Ciasto wstawić do lodówki, kroić najlepiej na drugi dzień, gdy placki trochę zmiekną. Smacznego.

 

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!