Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Ciasto ,, Rafaello ''.

print Drukuj
Ciasto ,, Rafaello ''.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
0.0

0 ocen

Niezwykle pyszne ciasto. Idealne z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Polecam na podwieczorek.

składniki

Biszkopt x 2:

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru

 

Biszkopt z białek:

4 łyżki oleju

3 białka

3 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 łyżki mąki tortowej

 

Krem:

2 i pół szklanki mleka

2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )

3 żółtka

3 łyżki cukru pudru

25 dag margaryny ,, Kasia ''

1 cukier waniliowy

pół szklanki ajerkoniaku

15 dag wiórek kokosowych

 

Dodatkowe składniki:

64 sztuki herbatników

5 dag wiórek kokosowych

 

 

 

sposób przygotowania

1. Biszkopty: Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony wystudzić. W ten sam sposób upiec jeszcze jeden biszkopt.

2. Biszkopt z białek: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubić do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać olej i chwilę ubić. Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt  z białek wystudzić.

3. Krem: Żółtka należy dokładnie wymieszać z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlewać wymieszane żółtka z budyniami przez gęste sitko. Mieszać energicznie i gotować do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie wystudzić. Margarynę ,, Kasia '' należy utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i dokładnie utrzeć. Następnie dodać po łyżce kremu i cały czas utrzeć, dodać stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe, całość utrzeć na puszysty krem.

4. Przekładanie: Jeden biszkopt posmarować kremem, następnie ułożyć warstwę herbatników ( 4 rzędy po 4 sztuki ), posmarować kremem i znów ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem i położyć biszkopt z białek. Biszkopt z białek posmarować kremem i ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem i położyć drugi biszkopt. Biszkopt posmarować kremem i ułożyć warstwę herbatników. Herbatniki posmarować krem i posypać wiórkami kokosowymi. Tak przełożone ciasto wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.

5. Podanie: Gdy ciasto stężeje pokroić je w kostki. Powinno nam wyjść 16 sztuk.

 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Moje herbatniki były małe, o boku około 6 cm x 4,5 cm.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!