Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Ciasto ,, Rafaello ''.

print Drukuj
Ciasto ,, Rafaello ''.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
0.0

0 ocen

Niezwykle pyszne ciasto. Idealne z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Polecam na podwieczorek.

składniki

Biszkopt x 2:

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru

 

Biszkopt z białek:

4 łyżki oleju

3 białka

3 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 łyżki mąki tortowej

 

Krem:

2 i pół szklanki mleka

2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )

3 żółtka

3 łyżki cukru pudru

25 dag margaryny ,, Kasia ''

1 cukier waniliowy

pół szklanki ajerkoniaku

15 dag wiórek kokosowych

 

Dodatkowe składniki:

64 sztuki herbatników

5 dag wiórek kokosowych

 

 

 

sposób przygotowania

1. Biszkopty: Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony wystudzić. W ten sam sposób upiec jeszcze jeden biszkopt.

2. Biszkopt z białek: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubić do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać olej i chwilę ubić. Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt  z białek wystudzić.

3. Krem: Żółtka należy dokładnie wymieszać z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlewać wymieszane żółtka z budyniami przez gęste sitko. Mieszać energicznie i gotować do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie wystudzić. Margarynę ,, Kasia '' należy utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i dokładnie utrzeć. Następnie dodać po łyżce kremu i cały czas utrzeć, dodać stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe, całość utrzeć na puszysty krem.

4. Przekładanie: Jeden biszkopt posmarować kremem, następnie ułożyć warstwę herbatników ( 4 rzędy po 4 sztuki ), posmarować kremem i znów ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem i położyć biszkopt z białek. Biszkopt z białek posmarować kremem i ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem i położyć drugi biszkopt. Biszkopt posmarować kremem i ułożyć warstwę herbatników. Herbatniki posmarować krem i posypać wiórkami kokosowymi. Tak przełożone ciasto wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.

5. Podanie: Gdy ciasto stężeje pokroić je w kostki. Powinno nam wyjść 16 sztuk.

 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Moje herbatniki były małe, o boku około 6 cm x 4,5 cm.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!