Jest to bardzo proste i dość szybkie w wykonaniu ciasto. I gdy mamy ochotę na coś słodkiego to polecam je upiec. Idealne do kawy lub herbaty.
Ciasto:
1 szklanka cukru
5 jajek
20 dag masła
15 dag mąki ziemniaczanej
półtorej szklanki mąki tortowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
3 łyżki rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
bułka tarta do posypania formy
masło do posmarowania formy
1. Masło należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijać po jednym jajku i ucierać.
2. Następnie do ucieranego ciasta dodać pozostałe składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, rum, sok z cytryny i pomarańczy. Całość dokładnie utrzeć.
3. Ciasto przełożyć do foremki keksówki o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
4. Następnie piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Następnie wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
5.Ciasto pokroić w plastry i podawać. Smacznego.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu