Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Ciasto jogurtowe z cytrynową pianką.

print Drukuj
Ciasto jogurtowe z cytrynową pianką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszne i niezwykle lekkie ciasto. Cytrynowa pianka dodaje ciastu orzeźwienia. Polecam przepis.

składniki

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

1 szklanka cukru

40 dag jogurtu naturalnego

12,5 dag masła lub margaryny

1 łyżka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

2 kopiaste łyżki kakao

 

Składniki na piankę:

1 galaretka o smaku cytrynowym

40 dag jogurtu naturalnego

ewentualnie cukier puder do smaku

sposób przygotowania

1. Najpierw należy roztopić masło lub margarynę  i lekko wystudzić.

2. Następnie do miski dać jogurt naturalny, dżem z czarnej porzeczki, cukier i dokładnie zmiksować, następnie dodać cynamon, sodę i kakao, oraz stopniowo mąkę, wlać przestudzone masło lub margarynę i miksować na gładkie ciasto.

3. Przygotowane ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i piec około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczone.

4. Następnie upieczone ciasto dokładnie wystudzić i przekroić na dwa blaty.

5. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć zmiksować ją dokładnie z jogurtem naturalnym, jak ktoś chce można dodać cukru pudru do smaku.

6. Tak przygotowaną masę jogurtową rozsmarować na jednym blacie ciasta i przykryć drugim, następnie wstawić ciasto do lodówki do stężenia masy.

7. Po tym czasie stężone ciasto pokroić i podawać. Smacznego.

Tagi: Ciasta, jogurt
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!