Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Ciasto ,, Jagodowa pychotka " z miętową nutką.

print Drukuj
Ciasto ,, Jagodowa pychotka " z miętową nutką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Zapraszam na pyszne sezonowe ciasto. Idealne na podwieczorek.

składniki

Biszkopty:

6 łyżek cukru

6 jajek

4 łyżki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki tortowej

4 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Krem maślano - jagodowy:

półtorej szklanki borówek ( u mnie leśne )

20 dag masła 82 %

5 łyżek wiórek kokosowych

sok z cytryny według uznania

4 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

kilka gałązek mięty

1 cytrynowa galaretka

330 ml śmietanki kremówki 30 %

500 ml gorącej wody

cukier puder do smaku

sposób przygotowania

1. Wykonanie biszkoptów: Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

2. Tak przygotowane ciasto przełożyć do dwóch blaszek o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonych papierem do pieczenia i piec koło 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone biszkopty wystudzić. Z podanych składników można upiec jeden biszkopt i przekroić go na dwa blaty.

3. Wykonanie kremu: Borówki należy umyć i dokładnie osuszyć. Następnie masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodać cukier puder i chwilę ucierać, następnie dodać borówki i sok z cytryny do smaku i ucierać aż składniki dobrze się połączą. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać je z kremem ( już nie ucierać ).

4. Biszkopty przełożyć przygotowanym kremem, należy posmarować biszkopt również z wierzchu.

5. Gałązki mięty należy opłukać i przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować kilka chwil, żeby woda nabrała miętowego aromatu. Następnie gorącą miętową wodę przecedzić przez gęste sito do miski, wsypać galaretkę i dokładnie ją rozpuścić, następnie odstawić do lekkiego stężenia.

6. Gdy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją równomiernie ją na ciasto. Następnie ciasto włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

7. Schłodzoną śmietankę kremówkę należy ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder do smaku i dokładnie ubić.

8. Stężone ciasto pokroić w kwadraty. Kremówkę przełożyć do szprycy i udekorować niż każdy kawałek wyciskając rozetki.

9. Ciasto jest gotowe do podania. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!