Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Ciasto ,, Jagodowa pychotka " z miętową nutką.

print Drukuj
Ciasto ,, Jagodowa pychotka " z miętową nutką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Zapraszam na pyszne sezonowe ciasto. Idealne na podwieczorek.

składniki

Biszkopty:

6 łyżek cukru

6 jajek

4 łyżki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki tortowej

4 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Krem maślano - jagodowy:

półtorej szklanki borówek ( u mnie leśne )

20 dag masła 82 %

5 łyżek wiórek kokosowych

sok z cytryny według uznania

4 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

kilka gałązek mięty

1 cytrynowa galaretka

330 ml śmietanki kremówki 30 %

500 ml gorącej wody

cukier puder do smaku

sposób przygotowania

1. Wykonanie biszkoptów: Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

2. Tak przygotowane ciasto przełożyć do dwóch blaszek o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonych papierem do pieczenia i piec koło 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone biszkopty wystudzić. Z podanych składników można upiec jeden biszkopt i przekroić go na dwa blaty.

3. Wykonanie kremu: Borówki należy umyć i dokładnie osuszyć. Następnie masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodać cukier puder i chwilę ucierać, następnie dodać borówki i sok z cytryny do smaku i ucierać aż składniki dobrze się połączą. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać je z kremem ( już nie ucierać ).

4. Biszkopty przełożyć przygotowanym kremem, należy posmarować biszkopt również z wierzchu.

5. Gałązki mięty należy opłukać i przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować kilka chwil, żeby woda nabrała miętowego aromatu. Następnie gorącą miętową wodę przecedzić przez gęste sito do miski, wsypać galaretkę i dokładnie ją rozpuścić, następnie odstawić do lekkiego stężenia.

6. Gdy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją równomiernie ją na ciasto. Następnie ciasto włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

7. Schłodzoną śmietankę kremówkę należy ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder do smaku i dokładnie ubić.

8. Stężone ciasto pokroić w kwadraty. Kremówkę przełożyć do szprycy i udekorować niż każdy kawałek wyciskając rozetki.

9. Ciasto jest gotowe do podania. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!