Ciasto ,, Jagodowa pychotka " z miętową nutką.

Ciasto ,, Jagodowa pychotka " z miętową nutką.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Zapraszam na pyszne sezonowe ciasto. Idealne na podwieczorek.

Składniki:

Biszkopty:

6 łyżek cukru

6 jajek

4 łyżki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki tortowej

4 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Krem maślano - jagodowy:

półtorej szklanki borówek ( u mnie leśne )

20 dag masła 82 %

5 łyżek wiórek kokosowych

sok z cytryny według uznania

4 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

kilka gałązek mięty

1 cytrynowa galaretka

330 ml śmietanki kremówki 30 %

500 ml gorącej wody

cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

1. Wykonanie biszkoptów: Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

2. Tak przygotowane ciasto przełożyć do dwóch blaszek o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonych papierem do pieczenia i piec koło 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone biszkopty wystudzić. Z podanych składników można upiec jeden biszkopt i przekroić go na dwa blaty.

3. Wykonanie kremu: Borówki należy umyć i dokładnie osuszyć. Następnie masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodać cukier puder i chwilę ucierać, następnie dodać borówki i sok z cytryny do smaku i ucierać aż składniki dobrze się połączą. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać je z kremem ( już nie ucierać ).

4. Biszkopty przełożyć przygotowanym kremem, należy posmarować biszkopt również z wierzchu.

5. Gałązki mięty należy opłukać i przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować kilka chwil, żeby woda nabrała miętowego aromatu. Następnie gorącą miętową wodę przecedzić przez gęste sito do miski, wsypać galaretkę i dokładnie ją rozpuścić, następnie odstawić do lekkiego stężenia.

6. Gdy galaretka zacznie tężeć wyłożyć ją równomiernie ją na ciasto. Następnie ciasto włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

7. Schłodzoną śmietankę kremówkę należy ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder do smaku i dokładnie ubić.

8. Stężone ciasto pokroić w kwadraty. Kremówkę przełożyć do szprycy i udekorować niż każdy kawałek wyciskając rozetki.

9. Ciasto jest gotowe do podania. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy