Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Aromatyczne i wilgotne ciasto z dynią

Składniki:

- 4 jajka
- 100 g cukru
- 50 g bułki tartej
- 200 g tartej dyni
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olejek rumowy

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać bułkę tartą, olejek rumowy i dynię. Dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać w masę dyniową.

Ciasto wylać do blaszki (okrągła o średnicy 22-24 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 stopni przez około 45 minut.

# Tagi:

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy