Najpierw białka ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy żółtka oraz: mąki, które mieszamy z proszkiem do pieczenia, płatki czekoladowe i czerwony barwnik.
Przekładamy wszystko do do formy okrągłodennej o średnicy 24cm (w moim przypadku była to miseczka okrągłodenna i forma o tej samej średnicy).Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy biszkopt około 25 minut. Następnie biszkopt studzimy, kroimy na 4 blaty biszkoptu oraz 1 ostatni w kształcie kapelusza (łącznie 5 blatów biszkoptu).Teraz pora na masę śmietanową czerwoną:
Śmietanę z dodatkiem cukru ubijamy na sztywno, dodajemy czerwony barwnik, płatki czekoladowe i rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki i dzielimy na cztery części.Teraz masa budyniowa:
Musimy zagotować 2 szklanki mleka z cukrem a w 3 szklance mleka rozrabiamy budyń i dodajemy do gotującego mleka. Następnie musimy budyń wystudzić. Masło miksujemy za pomocą miksera stopniowo dodając wystudzony budyń.Przepis na poncz: mieszamy wszystkie składniki ponczu (do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru).Masa cukrowa:
Cukier puder musimy przesiać przez przesiewacz do mąki. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje podgrzewamy, dodajemy glukozę, mieszając aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie trzeba ją wystudzić, dodawać po trochu cukier puder i wyrobić masę do postaci plasteliny. Masę musimy rozwałkować do takiego rozmiaru żeby pokryć całą powierzchnię ciasta.Ciasto składamy według kolejności warstw:
1 blat biszkoptu – 1/4 masy śmietanowej czerwonej
2 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
3 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
4 blat biszkoptu – ostatnia porcja masy śmietanowej czerwonej
5 blat biszkoptu w kształcie kapelusza.Teraz całą powierzchnię ciasta smarujemy masą budyniową i przykrywamy przygotowaną wcześniej masą cukrową. Różnymi odcieniami zielonego barwnika spożywczego malujemy ciasto na wzór arbuza.Ciasto z bitą śmietaną gotowe. Smacznego!
Drukuj
Danio-ciasto
Każdego zaskoczy że robi się biszkopt bez użycia mąki, zamiast maki dodajemy proszek budyniowy.
Ciasto w ciapki
Ciekawe ciasto w kakaowe ciapki spodoba się na bank dzieciom!
Ciasteczka owsiane
Ciasteczka owsiane dla cukrzyków to doskonałe rozwiązanie zamiast słodkiej przekąski dla osób walczących z wysokim poziomem cukru we krwi! Dwa takie ciasteczka owsiane dla cukrzyków to zdrowa alternatywa dla drugiego śniadania czy zwyczajnie „ratunek” w chwili nagłej potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, zamiast batonika czy wafelków.
Ciasto wielkanocne
Gdy przygotowałam to ciasto każdemu skojarzyło się z jajkiem sadzonym,taki miałam właśnie zamiar,zaskoczyć tak prostym ciastem.Możemy je przygotować na świąteczny stół.Ciasto jest proste i łatwe w przygotowaniu,a do tego pyszne.
Placek z różową pianką
Placek z różową pianką- prachochłonne i kosztowne ciasto, ale bardzo smaczne ze względu na dużą ilość warstw!
Jak zrobić bruschettę
Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić quiche lorraine
Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine.
Jak zrobić placuszki z bananem
Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku! ×