Polecamy dzisiaj:

Żurek tradycyjny

Ciasto Arbuz

print Drukuj
Ciasto Arbuz

Ewelina P

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
4.7

3 oceny

Ciasto Arbuz to ciasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób, bo chyba każdy z nas w upalne dni chciałby orzeźwić się wyjątkowym smakiem takiego arbuza, prawda? :) Przepis na pyszne ciasto z bitą śmietaną zasmakuje każdemu!

składniki
  • Składniki na biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • barwnik czerwony
  • 20g płatków czekoladowych do pieczenia
  • Masa śmietanowa czerwona:
  • 0,75 litra śmietany 36%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 10g płatków czekoladowych
  • barwnik czerwony
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 150g masła extra
  • Masa cukrowa:
  • 500g cukru pudru 
  • 4 łyżki glukozy w proszku
  • 2 łyżki żelatyny 
  • 40 ml wody 
  • Poncz:
  • 1/2 szklanki wody niegazowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50ml wódki wiśniowej
  • Dodatkowo:
  • zielony barwnik spożywczy (bezzapachowy i bezsmakowy)
sposób przygotowania

Przepis na ciasto z bitą śmietaną w kilku krokach:

  1. Łatwy przepis na biszkopt:
    Najpierw białka ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy żółtka oraz: mąki, które mieszamy z proszkiem do pieczenia, płatki czekoladowe i czerwony barwnik.
  2. Przekładamy wszystko do do formy okrągłodennej o średnicy 24cm (w moim przypadku była to miseczka okrągłodenna i forma o tej samej średnicy).
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy biszkopt około 25 minut. Następnie biszkopt studzimy, kroimy na 4 blaty biszkoptu oraz 1 ostatni w kształcie kapelusza (łącznie 5 blatów biszkoptu).
  4. Teraz pora na masę śmietanową czerwoną: 
    Śmietanę z dodatkiem cukru ubijamy na sztywno, dodajemy czerwony barwnik, płatki czekoladowe i rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki i dzielimy na cztery części.
  5. Teraz masa budyniowa: 
    Musimy zagotować 2 szklanki mleka z cukrem a w 3 szklance mleka rozrabiamy budyń i dodajemy do gotującego mleka. Następnie musimy budyń wystudzić. Masło miksujemy za pomocą miksera stopniowo dodając wystudzony budyń.
  6. Przepis na poncz: mieszamy wszystkie składniki ponczu (do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru).
  7. Masa cukrowa: 
    Cukier puder musimy przesiać przez przesiewacz do mąki. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje podgrzewamy, dodajemy glukozę, mieszając aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie trzeba ją wystudzić, dodawać po trochu cukier puder i wyrobić masę do postaci plasteliny. Masę musimy rozwałkować do takiego rozmiaru żeby pokryć całą powierzchnię ciasta.
  8. Ciasto składamy według kolejności warstw:
    1 blat biszkoptu – 1/4 masy śmietanowej czerwonej
    2 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
    3 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
    4 blat biszkoptu – ostatnia porcja masy śmietanowej czerwonej
    5 blat biszkoptu w kształcie kapelusza.
  9. Teraz całą powierzchnię ciasta smarujemy masą budyniową i przykrywamy przygotowaną wcześniej masą cukrową. Różnymi odcieniami zielonego barwnika spożywczego malujemy ciasto na wzór arbuza.

Ciasto z bitą śmietaną gotowe. Smacznego!

Ocena:
4.7
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Jak zrobić quiche lorraine
Gwiazdka

Jak zrobić quiche lorraine

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 
Jak zrobić placuszki z bananem
Gwiazdka

Jak zrobić placuszki z bananem

Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!