Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Ciasto "Aniołek"

print Drukuj
Ciasto "Aniołek"

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
4.5

2 oceny

Ciasto ,,Aniołek'' to jest bardzo pyszne i słodkie ciasto z wyczuwalną nutką ajerkoniaku. Mięciutkie biszkopty przełożyłam bardzo puszystym i pysznym kremem. Całość udekorowałam czekoladą i wiórkami kokosowymi. Polecam przepis, bo jest pyszny. Zapraszam.

składniki

Biszkopt x 3:

pół szklanki cukru

4 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

pół szklanki mąki tortowej

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )

2 szklanki mleka

20 dag masła 82 %

pół szklanki cukru pudru

pół szklanki ajerkoniaku

10 dag wiórek kokosowych

 

Dodatkowo:

5 dag białej czekolady

kilka łyżek wiórek kokosowych

sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i piec około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.

2. W ten sam sposób należy upiec jeszcze dwa biszkopty i wystudzić.

3. Krem: Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać budynie, gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i chwilę ucierać, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i ucierać aż krem będzie puszysty. Na koniec dodać ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucierać jeszcze kilka chwil.

4. Przekładanie: tak przygotowanym kremem przekładać biszkopty. posmarować jeszcze wierzch ciasta. Następnie posypać wiórkami kokosowymi i czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.

5. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie pokroic i podawać. Życzę smacznego.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
4.5
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!