Ciasto ,,Aniołek'' to jest bardzo pyszne i słodkie ciasto z wyczuwalną nutką ajerkoniaku. Mięciutkie biszkopty przełożyłam bardzo puszystym i pysznym kremem. Całość udekorowałam czekoladą i wiórkami kokosowymi. Polecam przepis, bo jest pyszny. Zapraszam.
Biszkopt x 3:
pół szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki tortowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )
2 szklanki mleka
20 dag masła 82 %
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki ajerkoniaku
10 dag wiórek kokosowych
Dodatkowo:
5 dag białej czekolady
kilka łyżek wiórek kokosowych
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i piec około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.
2. W ten sam sposób należy upiec jeszcze dwa biszkopty i wystudzić.
3. Krem: Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać budynie, gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i chwilę ucierać, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i ucierać aż krem będzie puszysty. Na koniec dodać ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucierać jeszcze kilka chwil.
4. Przekładanie: tak przygotowanym kremem przekładać biszkopty. posmarować jeszcze wierzch ciasta. Następnie posypać wiórkami kokosowymi i czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.
5. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie pokroic i podawać. Życzę smacznego.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu