Polecamy dzisiaj:

Botwinka mojej babci

Ciasto "Aniołek"

print Drukuj
Ciasto "Aniołek"

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
4.5

2 oceny

Ciasto ,,Aniołek'' to jest bardzo pyszne i słodkie ciasto z wyczuwalną nutką ajerkoniaku. Mięciutkie biszkopty przełożyłam bardzo puszystym i pysznym kremem. Całość udekorowałam czekoladą i wiórkami kokosowymi. Polecam przepis, bo jest pyszny. Zapraszam.

składniki

Biszkopt x 3:

pół szklanki cukru

4 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

pół szklanki mąki tortowej

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )

2 szklanki mleka

20 dag masła 82 %

pół szklanki cukru pudru

pół szklanki ajerkoniaku

10 dag wiórek kokosowych

 

Dodatkowo:

5 dag białej czekolady

kilka łyżek wiórek kokosowych

sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i piec około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.

2. W ten sam sposób należy upiec jeszcze dwa biszkopty i wystudzić.

3. Krem: Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać budynie, gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i chwilę ucierać, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i ucierać aż krem będzie puszysty. Na koniec dodać ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucierać jeszcze kilka chwil.

4. Przekładanie: tak przygotowanym kremem przekładać biszkopty. posmarować jeszcze wierzch ciasta. Następnie posypać wiórkami kokosowymi i czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.

5. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie pokroic i podawać. Życzę smacznego.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
4.5
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!