Ciasto "Aniołek"

Ciasto "Aniołek"

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Ciasto ,,Aniołek'' to jest bardzo pyszne i słodkie ciasto z wyczuwalną nutką ajerkoniaku. Mięciutkie biszkopty przełożyłam bardzo puszystym i pysznym kremem. Całość udekorowałam czekoladą i wiórkami kokosowymi. Polecam przepis, bo jest pyszny. Zapraszam.

Składniki:

Biszkopt x 3:

pół szklanki cukru

4 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

pół szklanki mąki tortowej

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )

2 szklanki mleka

20 dag masła 82 %

pół szklanki cukru pudru

pół szklanki ajerkoniaku

10 dag wiórek kokosowych

 

Dodatkowo:

5 dag białej czekolady

kilka łyżek wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i piec około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.

2. W ten sam sposób należy upiec jeszcze dwa biszkopty i wystudzić.

3. Krem: Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać budynie, gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i chwilę ucierać, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i ucierać aż krem będzie puszysty. Na koniec dodać ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucierać jeszcze kilka chwil.

4. Przekładanie: tak przygotowanym kremem przekładać biszkopty. posmarować jeszcze wierzch ciasta. Następnie posypać wiórkami kokosowymi i czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.

5. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie pokroic i podawać. Życzę smacznego.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy