Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Ciasto agrestowe

print Drukuj
Ciasto agrestowe

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Ciasto z masą agrestową na biszkopcie, z pianką śmietankową. Kiedy jest sezona na agrest - trzeba to wykorzystać i przynajmniej czasami zrobić takie pyszne ciasto agrestowe.

składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa agrestowa:

  • 1 kg agrestu
  • 250 ml wody
  • 150 g cukru (lub więcej - w zależności od preferencji)
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + 200 ml wody
  • 1 galaretka agrestowa

Pianka:

  • 600 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa

Do dekoracji:

  • tarta czekolada
sposób przygotowania

Przepis na ciasto agrestowe na biszkopcie z pianką śmietanową:

  1. Biszkopt: Żółtka roztrzepać widelcem, dodać ocet i proszek do pieczenia. Wymieszać - żółtka powinny nieco urosnąć. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo żółtka. Na koniec do masy wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do prostokątnej blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
  2. Masa agrestowa:MAgrest umyć i przebrać, usunąć końcówki. Owoce wrzucić do garnka i zalać 250 ml wody. Gotować, aż agrest będzie miękki i zacznie się rozpadać. Dodać cukier (można dać więcej cukru, jeśli agrest wydaje się wam zbyt kwaśny) i suchą galaretkę, wymieszać, aż się rozpuszczą. Budynie rozmieszać w 200 ml wody i wlać do agrestu, dokładnie mieszając. Pogotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wylać na biszkopt i pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
  3. Pianka: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie połączyć z tężejącą galaretką. Masę wyłożyć na masę agrestową. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

Ciasto biskzoptowe z agrestem gotowe. Smacznego:)

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!