Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Ciasto agrestowe

print Drukuj
Ciasto agrestowe

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Ciasto z masą agrestową na biszkopcie, z pianką śmietankową. Kiedy jest sezona na agrest - trzeba to wykorzystać i przynajmniej czasami zrobić takie pyszne ciasto agrestowe.

składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa agrestowa:

  • 1 kg agrestu
  • 250 ml wody
  • 150 g cukru (lub więcej - w zależności od preferencji)
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + 200 ml wody
  • 1 galaretka agrestowa

Pianka:

  • 600 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa

Do dekoracji:

  • tarta czekolada
sposób przygotowania

Przepis na ciasto agrestowe na biszkopcie z pianką śmietanową:

  1. Biszkopt: Żółtka roztrzepać widelcem, dodać ocet i proszek do pieczenia. Wymieszać - żółtka powinny nieco urosnąć. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo żółtka. Na koniec do masy wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do prostokątnej blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
  2. Masa agrestowa:MAgrest umyć i przebrać, usunąć końcówki. Owoce wrzucić do garnka i zalać 250 ml wody. Gotować, aż agrest będzie miękki i zacznie się rozpadać. Dodać cukier (można dać więcej cukru, jeśli agrest wydaje się wam zbyt kwaśny) i suchą galaretkę, wymieszać, aż się rozpuszczą. Budynie rozmieszać w 200 ml wody i wlać do agrestu, dokładnie mieszając. Pogotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wylać na biszkopt i pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
  3. Pianka: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie połączyć z tężejącą galaretką. Masę wyłożyć na masę agrestową. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

Ciasto biskzoptowe z agrestem gotowe. Smacznego:)

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!