Błękitna laguna

Błękitna laguna

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Pyszne biszkoptowe ciasto z galaretką, bitą śmietaną i amerykańską borówką. Pięknie prezentuje się na stole. To niebieskie ciasto zachwyciło gości smakiem i wyglądem:)

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na niebieską piankę:
1 śmietana 30% (0,5l)
3 niebieskie galaretki

Składniki na białą piankę:
1 śmietana 30% (250ml)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny spożywczej

Dodatkowo:
0,3kg borówek amerykańskich
2 niebieskie galaretki

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt. Białka ubijamy dodajemy cukier dalej ubijamy na sztywno na końcu łączymy z żółtkami . Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszkę (o standardowych wymiarach) pieczemy około 30 minut w piekarniku na 150 stopni. Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki.
2.
Składniki na niebieską piankę. W półtorej szklanki wrzątku rozpuszczamy jedną z niebieskich galaretek i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia, gdy stężeje kroimy w kostkę. Dwie kolejne galaretki rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. 0,5 litra śmietanki ubijamy na sztywno. Do wystudzonej i tężejącej galaretki przekładamy ubitą śmietanę, dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy galaretkę pokrojoną w kostkę. Dolna warstwa biszkoptu wraca do formy. Rozkładamy na niej uzyskane ze śmietany i galaretek niebieską piankę a drugą częścią biszkoptu przykrywamy.
3.
Biała piankę. 250ml kremówki ubijamy na sztywno dodając pod koniec 1 łyżkę cukru pudru i przestudzoną żelatynę rozrobioną w 3 łyżkach wrzątku. Białą pianką smarujemy górną część biszkoptu. Układamy dokładnie umyte borówki.
4.
2 niebieskie galaretki rozrabiamy w 2 szklankach wrzątku odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretki zaczną tężeć wylewamy na borówki. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Smacznego:)

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy