- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
masa dyniowa:
- 4 szklanki pulpy z dyni
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki cukru
- cynamon, goździki - do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 galaretki cytrynowe
pianka cytrynowa:
- 400 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szklanka wody
1.
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę . Stopniowo dodawać cukier. Miksując masę dodawać po 1 żółtku. Wymieszać razem obie mąki. Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Biszkopt wylać do prostokątnej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić w blaszce.
2.
Masa dyniowa: Pulpę z dyni zagotować w garnku z wodą i cukrem. Doprawić do smaku cynamonem i roztartymi w moździerzu goździkami. Dodać sok z cytryny. Do gorącego musu wsypać suche galaretki i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę odstawić do wystudzenia.
3.
Pianka cytrynowa: Galaretkę cytrynową rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Do ubitej śmietany wlewać powoli ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Odstawić.
4.
Na zimny biszkopt wylewamy tężejącą masę dyniową. Kiedy masa się zetnie, wylać piankę cytrynową.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu