To ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, takie w sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Po za sezonem można użyć mrożonych owoców. Idealne na podwieczorek.
Składniki:
pół szklanki cukru
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 galaretka czerwona
1 szklanka czerwonej porzeczki
bita śmietana
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm, pieczemy w temperaturze około 160 stopni około 25-30 minut. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia, do tężejącej galaretki dodajemy oczyszczone, umyte i osuszone porzeczki, mieszamy i przekładamy biszkopt.
4. Ciasto dekorujemy bitą śmietaną i wstawiamy do lodówki do stężenia.
5. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu