To ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, takie w sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Po za sezonem można użyć mrożonych owoców. Idealne na podwieczorek.
Składniki:
pół szklanki cukru
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 galaretka czerwona
1 szklanka czerwonej porzeczki
bita śmietana
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm, pieczemy w temperaturze około 160 stopni około 25-30 minut. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia, do tężejącej galaretki dodajemy oczyszczone, umyte i osuszone porzeczki, mieszamy i przekładamy biszkopt.
4. Ciasto dekorujemy bitą śmietaną i wstawiamy do lodówki do stężenia.
5. Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu