Polecamy dzisiaj:

Przepis na ogórki małosolne

Ciasto leśny mech

print Drukuj
Ciasto leśny mech

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.4

5 ocen

Pyszne ciasto ze szpinaku, polecam, można nim zaskoczyć gości. Dodam, że w cieście leśny mech szpinak nie jest wyczuwalny. Smacznego.

składniki

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę śmietankową:
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 śmietany typu ,,Śnieżka''
  • 100 ml gorącej wody ( do żelatyny )
  • 2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
  • 250 ml gorącej wody ( do galaretki )
  • 1 zielona galaretka ( dowolny smak )

Dodatkowy składnik:

  • ziarenka granatu do dekoracji

 

 

sposób przygotowania

Wykonanie pysznego ciasta ,, Leśny mech'':

  1. Zaczynam od ciasta ( składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml ): Szpinak rozmrażam i dokładnie odciskam z namiaru wody. Jajka wbijam do miski i miksuję mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewam olej i chwilę miksuję. Następnie wsypuję obie mąki i proszek do pieczenia, miksuję na najmniejszych obrotach, na koniec dodaję rozmrożony i dobrze odciśnięty szpinak i nadal miksuję aż składniki się połączą.
  2. Następnie pieczenie: Tak przygotowane ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Piekę je około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto oczywiście sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzę.
  3. Krojenie: Wystudzone ciasto przekrawam na dwa krążki, górny drobno kruszę.
  4. Wykonuję masę śmietankową: Galaretkę rozpuszczam w 250 ml wody i odstawiam do zastygnięcia. Gdy zastygnie kroję ją w kostkę. Żelatynę rozpuszczam dokładnie w gorącej wodzie i studzę. Śmietany ,,Śnieżki'' ubijam z zimnym mlekiem aż będą puszyste, dodaję wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijam. Następnie kilka łyżek śmietany odkładam, żeby posmarować boki. Do reszty daję galaretkę i delikatnie mieszam.
  5. Przekładam: Masę śmietankową wykładam na ciasto, odłożoną masą smaruję boki ciasta, następnie całe ciasto obtaczam pokruszonymi okruszkami ciasta. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.
  6. Tężenie: Ciasto przekładam do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem Ciasto leśny mech dekoruję pestkami granatu, kroję, podaję i życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!