Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pyszne ciasto ze szpinaku, polecam, można nim zaskoczyć gości. Dodam, że w cieście leśny mech szpinak nie jest wyczuwalny. Smacznego.

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę śmietankową:
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 śmietany typu ,,Śnieżka''
  • 100 ml gorącej wody ( do żelatyny )
  • 2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
  • 250 ml gorącej wody ( do galaretki )
  • 1 zielona galaretka ( dowolny smak )

Dodatkowy składnik:

  • ziarenka granatu do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Wykonanie pysznego ciasta ,, Leśny mech'':

  1. Zaczynam od ciasta ( składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml ): Szpinak rozmrażam i dokładnie odciskam z namiaru wody. Jajka wbijam do miski i miksuję mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewam olej i chwilę miksuję. Następnie wsypuję obie mąki i proszek do pieczenia, miksuję na najmniejszych obrotach, na koniec dodaję rozmrożony i dobrze odciśnięty szpinak i nadal miksuję aż składniki się połączą.
  2. Następnie pieczenie: Tak przygotowane ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Piekę je około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto oczywiście sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzę.
  3. Krojenie: Wystudzone ciasto przekrawam na dwa krążki, górny drobno kruszę.
  4. Wykonuję masę śmietankową: Galaretkę rozpuszczam w 250 ml wody i odstawiam do zastygnięcia. Gdy zastygnie kroję ją w kostkę. Żelatynę rozpuszczam dokładnie w gorącej wodzie i studzę. Śmietany ,,Śnieżki'' ubijam z zimnym mlekiem aż będą puszyste, dodaję wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijam. Następnie kilka łyżek śmietany odkładam, żeby posmarować boki. Do reszty daję galaretkę i delikatnie mieszam.
  5. Przekładam: Masę śmietankową wykładam na ciasto, odłożoną masą smaruję boki ciasta, następnie całe ciasto obtaczam pokruszonymi okruszkami ciasta. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.
  6. Tężenie: Ciasto przekładam do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem Ciasto leśny mech dekoruję pestkami granatu, kroję, podaję i życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy