Ciasto leśny mech
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
5 Ocen
Ilość porcji: 12
Pyszne ciasto ze szpinaku, polecam, można nim zaskoczyć gości. Dodam, że w cieście leśny mech szpinak nie jest wyczuwalny. Smacznego.
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki tortowej
- 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
- 5 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na masę śmietankową:
- 400 ml zimnego mleka
- 2 śmietany typu ,,Śnieżka''
- 100 ml gorącej wody ( do żelatyny )
- 2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
- 250 ml gorącej wody ( do galaretki )
- 1 zielona galaretka ( dowolny smak )
Dodatkowy składnik:
- ziarenka granatu do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wykonanie pysznego ciasta ,, Leśny mech'':
- Zaczynam od ciasta ( składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml ): Szpinak rozmrażam i dokładnie odciskam z namiaru wody. Jajka wbijam do miski i miksuję mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewam olej i chwilę miksuję. Następnie wsypuję obie mąki i proszek do pieczenia, miksuję na najmniejszych obrotach, na koniec dodaję rozmrożony i dobrze odciśnięty szpinak i nadal miksuję aż składniki się połączą.
- Następnie pieczenie: Tak przygotowane ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Piekę je około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto oczywiście sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzę.
- Krojenie: Wystudzone ciasto przekrawam na dwa krążki, górny drobno kruszę.
- Wykonuję masę śmietankową: Galaretkę rozpuszczam w 250 ml wody i odstawiam do zastygnięcia. Gdy zastygnie kroję ją w kostkę. Żelatynę rozpuszczam dokładnie w gorącej wodzie i studzę. Śmietany ,,Śnieżki'' ubijam z zimnym mlekiem aż będą puszyste, dodaję wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijam. Następnie kilka łyżek śmietany odkładam, żeby posmarować boki. Do reszty daję galaretkę i delikatnie mieszam.
- Przekładam: Masę śmietankową wykładam na ciasto, odłożoną masą smaruję boki ciasta, następnie całe ciasto obtaczam pokruszonymi okruszkami ciasta. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.
- Tężenie: Ciasto przekładam do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem Ciasto leśny mech dekoruję pestkami granatu, kroję, podaję i życzę smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Leśny mech
Przepis na ciasto ze szpinakiem, pyszne ciasto mech. Każdy już chyba ten przepis na mech zna, dużo osób się zasta...Ciasto leśny mech
Pyszne ciasto ze szpinaku, polecam, można nim zaskoczyć gości. Dodam, że w cieście leśny mech szpinak nie jest wyczuwaln...Mech z truskawkami
Przepis na ciasto mech. Mech z truskawkami- smaczne ciasto ze szpinakiem i kawałkami truskawek.Ciasto "mech"
Ciasto ze szpinakiem? Jasne! Przepis na ciasto ze szpinakiem, które zrobi furorę, bo nie dość, ze pyszne to i zdr...Zobacz więcej przepisów na: