Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Ciasto leśny mech

print Drukuj
Ciasto leśny mech

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.4

5 ocen

Pyszne ciasto ze szpinaku, polecam, można nim zaskoczyć gości. Dodam, że w cieście leśny mech szpinak nie jest wyczuwalny. Smacznego.

składniki

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę śmietankową:
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 śmietany typu ,,Śnieżka''
  • 100 ml gorącej wody ( do żelatyny )
  • 2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
  • 250 ml gorącej wody ( do galaretki )
  • 1 zielona galaretka ( dowolny smak )

Dodatkowy składnik:

  • ziarenka granatu do dekoracji

 

 

sposób przygotowania

Wykonanie pysznego ciasta ,, Leśny mech'':

  1. Zaczynam od ciasta ( składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml ): Szpinak rozmrażam i dokładnie odciskam z namiaru wody. Jajka wbijam do miski i miksuję mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewam olej i chwilę miksuję. Następnie wsypuję obie mąki i proszek do pieczenia, miksuję na najmniejszych obrotach, na koniec dodaję rozmrożony i dobrze odciśnięty szpinak i nadal miksuję aż składniki się połączą.
  2. Następnie pieczenie: Tak przygotowane ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Piekę je około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto oczywiście sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzę.
  3. Krojenie: Wystudzone ciasto przekrawam na dwa krążki, górny drobno kruszę.
  4. Wykonuję masę śmietankową: Galaretkę rozpuszczam w 250 ml wody i odstawiam do zastygnięcia. Gdy zastygnie kroję ją w kostkę. Żelatynę rozpuszczam dokładnie w gorącej wodzie i studzę. Śmietany ,,Śnieżki'' ubijam z zimnym mlekiem aż będą puszyste, dodaję wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijam. Następnie kilka łyżek śmietany odkładam, żeby posmarować boki. Do reszty daję galaretkę i delikatnie mieszam.
  5. Przekładam: Masę śmietankową wykładam na ciasto, odłożoną masą smaruję boki ciasta, następnie całe ciasto obtaczam pokruszonymi okruszkami ciasta. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.
  6. Tężenie: Ciasto przekładam do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem Ciasto leśny mech dekoruję pestkami granatu, kroję, podaję i życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!