Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką.

print Drukuj
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
1.0

1 ocena

Przepis na ciasto ze śliwkami. Drożdżówkę lubi chyba każdy, a jak już jest z kruszonką i pysznymi owocami, to trudno jej się oprzeć. W sezonie owocowym, musi być chociaż raz upieczona. Polecam.

składniki
  • Ciasto:
  • 4 dag drożdży
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • około 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag masła
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • Kruszonka:
  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • Dodatkowo:
  • masło do posmarowania blaszki
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • około półtora kilograma śliwek
sposób przygotowania

Przepis na ciasto ze śliwkami, pyszne drożdżowe ciasto:

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.
  2. Masło stopić i lekko wystudzić a jajka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  3. Do mąki dać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, masło, sól i stopniowo wlewając pozostałe mleko zagnieść mięciutkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
  4. Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować.
  5. Składniki kruszonki przełożyć do miski i rozcierać opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć do blaszki posmarowanej masłem o wymiarach 24 cm x 35 cm.
  7. Na ciasto wyłożyć śliwki ( skórką do ciasta ) i posypać kruszonką.
  8. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, do zrumienienia.

Pyszne drożdżowe ciasto ze śliwkami gotowe.

Smacznego!

Ocena:
1.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!