Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką.

print Drukuj
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
1.0

1 ocena

Przepis na ciasto ze śliwkami. Drożdżówkę lubi chyba każdy, a jak już jest z kruszonką i pysznymi owocami, to trudno jej się oprzeć. W sezonie owocowym, musi być chociaż raz upieczona. Polecam.

składniki
  • Ciasto:
  • 4 dag drożdży
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • około 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag masła
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • Kruszonka:
  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • Dodatkowo:
  • masło do posmarowania blaszki
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • około półtora kilograma śliwek
sposób przygotowania

Przepis na ciasto ze śliwkami, pyszne drożdżowe ciasto:

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły.
  2. Masło stopić i lekko wystudzić a jajka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  3. Do mąki dać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, masło, sól i stopniowo wlewając pozostałe mleko zagnieść mięciutkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
  4. Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować.
  5. Składniki kruszonki przełożyć do miski i rozcierać opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć do blaszki posmarowanej masłem o wymiarach 24 cm x 35 cm.
  7. Na ciasto wyłożyć śliwki ( skórką do ciasta ) i posypać kruszonką.
  8. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, do zrumienienia.

Pyszne drożdżowe ciasto ze śliwkami gotowe.

Smacznego!

Ocena:
1.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!