Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

print Drukuj
Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
4.0

15 ocen

Nie ma jak ciasto ze śliwkami, gdy już lato nas pożegnało i za oknem początki jesieni. Choć śliwek w tym roku mniej, to przepis na ciasto ze śliwkami musi być wykorzystany. Drożdżowe ciasto ze śliwkami do kawy… mniam, mniam :)

składniki
  • pół kilograma śliwek węgierek
  • jedno jajko
  • mąki szklanka
  • drożdże 2 dkg
  • cztery łyżki cukru
  • ⅓ szklanki mleka
  • masło łyżka
  • zmielony cynamon łyżeczka
  • tłuszcz do natłuszczenia blachy oraz bułka tarta
sposób przygotowania

Przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami:

  1. Najpierw musimy przygotować rozczyn, czyli z ciepłym mlekiem rozcieramy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki oraz cukru i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce nasz rozczyn do wyrośnięcia.
  2. Teraz pora na ciasto, czyli do mąki dodajemy rozczyn, połowę cukru i łyżkę miękkiego masła. Wbijamy jajko i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  3. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
  4. Myjemy śliwki, połówkujemy, wyjmujemy pestki.
  5. Wyrośnięte ciasto trzeba teraz rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej oraz posypanej bułką tartą blachy.
  6. Na cieście układamy teraz śliwki, a następnie ciasto ze śliwkami  posypujemy cynamonem oraz pozostałą połową cukru.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto około pół godziny.

Drożdżowe ciasto ze śliwkami gotowe. Palce lizać! :)
Smacznego!

Ocena:
4.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!