Polecamy dzisiaj:

Botwinka mojej babci

Wiśniowiec

print Drukuj
Wiśniowiec

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

2 oceny

Przepis na ciasto z wiśniami - polecam kolejne moje ciasto, bo warto je wypóbować i zobaczyć samemu, jak pysznie smakuje takei pyszne ciasto z wiśniami :)

składniki
  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Ciasto z wiśniami:
  • 1 margaryna
  • 4 żółtka
  • 1 szkl śmietany
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Piana:
  • 6 białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 kisiel wiśniowy
  • Masa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 litra mleka
  • 1 margaryna lub masło
  • Dodatkowo:
  • 1,5 szkl drylowanych wiśni
sposób przygotowania

Przepis na ciasto z wiśniami w kilku krokach:

  1. Dzień wcześniej przed właściwym przygotowaniem ciasta musimy przygotować ciasto z wiśniami, czyli z podanych składników robimy ciasto. Wkładamy na noc do lodówki. Dzielimy na 4 części.
  2. Teraz robimy właściwe ciasto, a więc najpierw masa, czyli w niewielkiej ilości mleka rozrabiamy budynie, resztę musimy zagotować z cukrem i na gotujące wlać budyń i gotować mieszając do zgęstnienia. Teraz musimy wystudzić i połaczyć z utartym masłem.
  3. Pora na przepis na biszkopt: najpierw białka musimy ubić na sztywno z cukrem. Wlewamy żółtka, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i pieczemy w 180 stopniach na blasze 25/36 przez 30 minut.
  4. Nadeszła pora na pianę, czyli musimy białka ubić na sztywną pianę z cukrem, następnie dodać kisiel i wszystko zmiksować.
  5. A tak układamy ciasta do pieczenia: dwie części ciasta musimy wyłożyć na foremki 25/36 wyłożone papierem do pieczenia, na nie wykładamy na każde po połowie wiśni i piany i przykrywamy każde jednym ciastem. Pieczemy placki do 35 minut w 180 stopniach.
  6. Przełożenie gotowego ciasta: Ciasto z wiśniami- połowa masy-biszkopt- reszta masy- ciasto z wiśniami dowolna dekoracja

Ciasto z wiśniami gotowe.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!