Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Ciasto z wiśniami

print Drukuj
Ciasto z wiśniami

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

1 ocena

Smaczne ciasto, pracochłonne, ale kuszące smakiem!

składniki

Ciasto:

6 szkl mąki

37,5 dag margaryny

1,5 szkl śmietany

9 żółtek               

1,25 szkl cukru pudru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:

9 białek

9 łyżek cukru

4,5 kisieli wiśniowych

Wiśnie

Masa:

2 budynie waniliowe

20 dag masła

3 szkl mleka

sposób przygotowania

Masa:

Dwie szklanki  mleka zagotowujemy. W pozostałym mieszamy budynie w proszku i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń. Studzimygo i ucieramy z  utartym wcześniej masłem. Ciasto przekładamy masą i dekorujemy dowolnie.

Ciasto:

Z mąki pszennej, proszku do pieczenia, cukru pudru, żółtek, śmietany, margaryny robimy ciasto. Dzielimy na sześć części. Trzy wykładamy do blaszek 25/36.

Pianka:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Pod koniec wsypujemy kisiele w proszku. Dzielimy na trzy części.

Na ciasto dajemy pianę na nią trochę wiśni i przykrywamy jedną częścią zostawionego ciasta. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Tak robimy pozostałe ciasta.

 

Tagi: wiśnie
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!