Truskawkowy torcik

Truskawkowy torcik

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Przepis na ciasto z truskawkami jest pracochłonny ale ciasto jest warte zrobienia, pyszne, najlepiej mi smakuje z truskawkami ale jak nie mamy owoców to można zrobić np. z jagodami lub malinami.

Składniki:

  • spód ciasta:
  • ciasto kruche 1 opakowanie
  • 1 warstwa:
  • budyń śmietankowy  
  • mleko w proszku  
  • żelatyna
  • jogurt grecki
  • 2 warstwa:
  • galaretka truskawkowa
  • 3 warstwa:
  • budyń śmietankowy 
  • mleko w proszku 
  • żelatyna
  • truskawki świeże
  • jogurt grecki
  • góra torcika:
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na truskawkowy torcik, pyszne ciasto z truskawkami:

  1. najpierw ciasto kruche musimy przełożyć do okrągłej formy i upiec
  2. następnie 3 galaretki truskawkowe wsypać do miski i rozpuścić w 1 litrze wody
  3. teraz musimy ugotować 2 budynie w/g przepisu na opakowaniu i schłodzić
  4. schłodzone przełożyć do misy robota, miksując dodać mleko w proszku 1 szklanka oraz 1 kubek jogurtu greckiego (300 gr) oraz 0,5 litra tężejącej galaretki oraz  wcześniej rozpuszczoną  żelatynę
  5. w drugim naczyniu musimy ubić pół litra tężęjącej galaretki na piankę
  6. na wystudzony placek przełożyć pół masy budyniowej i schłodzić 1 godzinę, a następnie wlać piankę
  7. boki musimy wyłożyć truskawkami i znowu schłodzić 1 godzinę
  8. do pozostałej masy budyniowej trzeba dodać pokrojone truskawki (1 szklanka) i przełożyć na piankę
  9. posypać prażonymi migdałami i schłodzić około 3 godzin

Pyszne sezonowe ciasto z truskawkami gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy