Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Truskawkowiec z kajmakiem

print Drukuj
Truskawkowiec z kajmakiem

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
3.0

2 oceny

Truskawkowiec z kajmakiem - pracochłonne i warstwowe ciasto, kolejne dzieło :) Polecam sprawdzony przepis na ciasto z truskawkami w moim wykonaniu! Naprawdę warto, bo efekty są super.

składniki
  • Ciasto z jabłkami:
  • 1 kg jabłek
  • 0,5 łyżeczki amoniaku
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag mąki
  • 2 jaja
  • 5 dag margaryny
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżki mleka
  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa z kajmakiem:
  • 0, 5 margaryny
  • 1 kajmak
  • 1 wafelek
  • Masa budyniowa:
  • 1 brzoskwinia
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek mleka
  • 1 masło
  • Alkohol do smaku
  • Warstwa truskawkowa:
  • 1 puszka truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,75 szkl wody
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania delicji truskawkowych
sposób przygotowania
  1. Na początku zajmijmy sie ciastem z jabłkami. Całe jaja ucieramy z cukrem. Margarynę roztapiamy i dodajemy do jaj. Amoniak rozpuszczamy w mleku. Dodajemy do ciasta. Mieszamy i  dajemy na noc do lodówki.
  2. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Robimy ciasto, dzielimy na dwie części. Obrane jabłka ścieramy na tarce. Na blachę dajemy połowę ciasta, na nie jabłka i przykrywamy  ciastem. Pieczemy 35 minut.
  3. Nastepnie pieczemy biszkopt.
  4. Masa z kajmakiem polega na utarciu margaryny z kajmakiem i zmieszania z rozkruszonym waflem. 
  5. Masa budyniową robimy na mleku gotując budyń i ucierając go z margaryną. Na końcu mieszamy z masą brzoskwinie pokrojone w kostke.
  6. Warstwa truskawkowa: Truskawki miksujemy a galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Do zimnych dodajemy owoce.
  7. Przełożenie gotowego ciasta to na spodzie ciasto z jabłkami- masa budyniowa- biszkopt- masa z kajmakiem- delicje- galaretka z truskawkami

Pyszne ciasto gotowe.

Smacznego!

Tagi: Desery, Ciasta
Autor:
Ocena:
3.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!