Ciasto z truskawkami w bitej śmietanie

Ciasto z truskawkami w bitej śmietanie

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Polecam ciasto z truskawkami z bitą śmietaną wg mojego przepisu – niebo w gębie. Truskawki czasem są niezbyt słodkie, dlatego w połączeniu z bitą śmietaną stanowią deser nie do przebicia, a jeszcze z utartą na wierzchu gorzką czekoladą to czysta rozpusta. Ale jak tu sobie odmówić jak ciasto z truskawkami w bitej śmietanie aż się prosi - zjedz mnie :)

Składniki:

  • Ciasto (tradycyjny biszkopt): 
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Inne składniki:
  • pół litra śmietany kremówki
  • 2 zagęstniki
  • 1 duża łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1kg truskawek
  • 1 dowolna gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami, krok po kroku:

  1. Umyte truskawki pozostawiamy do wysuszenia.
  2. Pieczemy biszkopt w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut ze składników wymienionych w przepisie. Wbijamy jajka, miksujemy je z cukrem i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę przelewamy do blaszki i pieczemy.
  3. Śmietanę kremówkę miksujemy z cukrami na najwyższych obrotach i dodajemy zagęstniki. Miksujemy tak długo aż śmietana prawie zesztywnieje.
  4. Na biszkopt wylewamy bitą śmietanę i wkładamy do niej gęsto i głęboko nasze suche truskawki.
  5. Całość pokrywamy utartą gorzką czekoladą (na małych lub dużych oczkach tarki - jak kto woli i lubi).
  6. Ciasto z truskawkami gotowe - jeszcze na chwilę musi powędrować do lodówki i po wyjęciu jest palce lizać!
  7. Pamiętajmy, że ciasto z truskawkami  i bitą śmietaną przechowujemy wyłącznie w lodówce.

Smacznego!

Autor: Gwiazdka

Polecamy nasze przepisy