Ciasto z truskawkami na kruchym spodzie

Ciasto z truskawkami na kruchym spodzie

Ocena: ★

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Ciasto z truskawkami na kruchym cieście to najlepsza wersja ciasta z owocami. A delikatna pianka z białek w połączeniu z truskawkami smakuje prawie jak ptasie mleczko. Ciasto z truskawkami i dobra czarna kawa - to jest to! A ciasto z truskawkami najlepiej smakuje, gdy upał, a my siedzimy na zacienionym tarasie :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna Kasia
  • ¾ szklankI cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany w zależności od potrzeby ciasta 
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kg truskawek

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami:

  1. Najpierw szypułkujemy i płuczemy truskawki.
  2. Zagniatamy kruche ciasto. Wysypujemy na stolnicy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i margarynę. Następnie wbijamy żółtka (białka wbijamy do osobnej miski) i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy jeszcze śmietanę.
  3. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 części: większą i mniejszą. Większą rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy nią blaszkę. Mniejszą wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  4. Blachę z ciastem wyłożonym po brzegi wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Na tym placku układamy gęsto truskawki i zalewamy je ubitymi białkami z 2 łyżkami stołowymi cukru i 1 łyżką stołową mąki ziemniaczanej.
  6. Na wierzch placka ścieramy na tarce 2 kulkę ciasta i placek znowu wędruje do piekarnika na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto z truskawkami  gotowe. Można już się rozkoszować :)

Smacznego

Autor: Kasia

Polecamy nasze przepisy