Ciasto I:
2 łyżki śmietany
3 szkl mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 margaryna
¼ szkl cukru pudru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka smalcu
Sezam:
15 dag sezamku
2 łyżki miodu
10 dag margaryny
¼ szkl cukru
Kokos:
10 dag wiórek kokosowych
6 białek
0,5 szkl cukru
1 słoik powidła śliwkowego
Ciasto II:
20 dag mąki
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody
2 żółtka
5 dag margaryny
0,5 szkl cukru pudru
2 łyżki miodu
Masa:
0,5 szkl cukru
¾ litra mleka
25 dag margaryny
3 budynie waniliowe
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto I:
Żółtka ucieramy z cukrami: cukrem pudrem i cukrem wanliowym. Dodajemy do pozostałych składników tj maki pszennej, margaryny, smietany, smalcu, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i wykładamy na blaszki 25/36.
Sezam:
Miód, cukier, margarynę zagotowujemy, wsypujemy sezam, mieszamy i studzimy i dajemy na jedną część ciasta I. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach w formie 25/36.
Kokos:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe. Na drugą połowę ciasta I wykładamy najpierw powidło, a na nie rozsmarowujemy kokos. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.
Ciasto II:
Z mąki pszennej, cukru pudru, margaryny, śmietany, sody, żółtek i miodu zrobiamy jednolite ciasto. Upiec w formie 25/36 w 180 stopniach do 20 minut.
Masa:
W niewielkiej ilości mleka rozmieszać mąkę, resztę zagotować z cukrami, na gotujące wlać mąkę. Ugotować , ostudzić i utrzeć z margaryną.
Przełożenie gotowego ciasta:
Ciasto II- połowa masy- Ciasto z sezamkiem- reszta masy- ciasto z kokosem- dowolna dekoracja
Sałatka ziemniaczana do grilla
grillowana pierś z kurczaka podana na ryżu jaśnino
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu