Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Ciasto z rodzynkami

print Drukuj
Ciasto z rodzynkami

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
0.0

0 ocen

Bardzo fajne ciasto z rodzynkami zatopionymi w czekoladzie i te pierniczki!

składniki

Biszkopt:

6 jajek

1 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

Krem:

1,5 szkl mleka

1 szkl cukru

Cukier waniliowy

Budyń waniliowy

5 żółtek

1 margaryna

2 łyżki kakao

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

2 łyżki wódki

Dodatkowo:

10 dag rodzynek w czekoladzie

Cukier puder do dekoracji

1 słoiczek powideł śliwkowych

40 dag nadziewanych pierniczków w czekoladzie

sposób przygotowania

Krem:

Budyń i żółtka mieszamy dokłądnie  w jednej  szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanliowym, na gotujące wlewamy żółtka i gotujemy do zgęstnienia. Chłodzimy i mieszamy z utartą margaryną, dodajemy wódkę do smaku, kakao i kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzatku. Miksujemy.

Biszkopt:

Białka ubijamy, dodając cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy. Dajemy do formy 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Chłodny przekrawamy na pół. W górnej części wykrawamy kółka literatką.

Przełożenie gotowego :

Biszkopt- na niego dajemy powidło śliwkowe-połowa masy- pierniczki układamy jeden koło drugiego- reszta masy- biszkopt z otworami- w otwory dajemy rodzynki a na rodzynki kładziemy z powrotem wycięte kółeczka z biszkopta. Dekorujemy cukrem pudrem.

Tagi: rodzynki
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!