Odwrócone ciasto rabarbarowe.
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
11 Ocen
Ilość porcji: 12
Ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych wiosennych ciast.Ten przepis jest sprawdzony, więc zawsze się udaje. Ciasto wychodzi niezwykle puszyste i pyszne. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
około 50 dag rabarbaru
Dodatkowo:
bułka tarta do posypania formy
masło do posmarowania formy
cukier puder do oprószenia ciasta
Sposób przygotowania:
1. Rabarbar należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki.
2. Tortownicę o średnicy 23 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie posmarować masłem i posypać bułką tartą.
3. Przygotowany rabarbar ułożyć na dnie tortownicy.
4. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
5. Ciasto wylać równomiernie na rabarbar.
6. Następnie piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto należy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
7. Upieczone ciasto wystudzić, następnie wyjąć z formy tak, żeby rabarbar był u góry.
8. Ciasto oprószyć cukrem pudrem i podawać.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Kruche ciasto z rabarbarem.
Rozpoczyna się sezon rabarbarowy, więc już można pomyśleć o przepisch. Polecam ciasto które, jest bardzo proste i...Ciasto z rabarbarem ucierane
Pyszne ciasto z rabarbarem i brązowym cukrem jest idealnym deserem po lekkim obiedzie. Ponieważ ten placek z rabarbarem...Ciasto z rabarbarem na szybko
Ciasto z rabarbarem to nie był mój ulubiony deser, pamiętam, że już jako dziecko nie przepadałam za ciastem z rab...Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką.
Zapraszam na pyszne ciasto z rabarbarem. Idealnie kruche i nie za słodkie, takie w sam raz. Rabarbar jest kwaśny, więc p...Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Pyszne ciasto z rabarbarem - warto je włączyć do letniego menu. Ciasto z rabarbarem jest bardzo smaczne, kruche i nie za...Zobacz więcej przepisów na: