Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Odwrócone ciasto rabarbarowe.

print Drukuj
Odwrócone ciasto rabarbarowe.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.0

11 ocen

Ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych wiosennych ciast.Ten przepis jest sprawdzony, więc zawsze się udaje. Ciasto wychodzi niezwykle puszyste i pyszne. Polecam.

składniki

Ciasto:

1 szklanka cukru

4 jajka

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

około 50 dag rabarbaru

 

Dodatkowo:

bułka tarta do posypania formy

masło do posmarowania formy

cukier puder do oprószenia ciasta

sposób przygotowania

1. Rabarbar należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki.

2. Tortownicę o średnicy 23 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie posmarować masłem i posypać bułką tartą.

3. Przygotowany rabarbar ułożyć na dnie tortownicy.

4. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać.

5. Ciasto wylać równomiernie na rabarbar.

6. Następnie piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto należy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.

7. Upieczone ciasto wystudzić, następnie wyjąć z formy tak, żeby rabarbar był u góry.

8. Ciasto oprószyć cukrem pudrem i podawać.

Ocena:
3.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!