Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Odwrócone ciasto rabarbarowe.

print Drukuj
Odwrócone ciasto rabarbarowe.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.0

11 ocen

Ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych wiosennych ciast.Ten przepis jest sprawdzony, więc zawsze się udaje. Ciasto wychodzi niezwykle puszyste i pyszne. Polecam.

składniki

Ciasto:

1 szklanka cukru

4 jajka

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

około 50 dag rabarbaru

 

Dodatkowo:

bułka tarta do posypania formy

masło do posmarowania formy

cukier puder do oprószenia ciasta

sposób przygotowania

1. Rabarbar należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki.

2. Tortownicę o średnicy 23 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie posmarować masłem i posypać bułką tartą.

3. Przygotowany rabarbar ułożyć na dnie tortownicy.

4. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać.

5. Ciasto wylać równomiernie na rabarbar.

6. Następnie piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto należy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.

7. Upieczone ciasto wystudzić, następnie wyjąć z formy tak, żeby rabarbar był u góry.

8. Ciasto oprószyć cukrem pudrem i podawać.

Ocena:
3.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!