Odwrócone ciasto rabarbarowe.

Odwrócone ciasto rabarbarowe.

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych wiosennych ciast.Ten przepis jest sprawdzony, więc zawsze się udaje. Ciasto wychodzi niezwykle puszyste i pyszne. Polecam.

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka cukru

4 jajka

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

około 50 dag rabarbaru

 

Dodatkowo:

bułka tarta do posypania formy

masło do posmarowania formy

cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

1. Rabarbar należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki.

2. Tortownicę o średnicy 23 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie posmarować masłem i posypać bułką tartą.

3. Przygotowany rabarbar ułożyć na dnie tortownicy.

4. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać.

5. Ciasto wylać równomiernie na rabarbar.

6. Następnie piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto należy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.

7. Upieczone ciasto wystudzić, następnie wyjąć z formy tak, żeby rabarbar był u góry.

8. Ciasto oprószyć cukrem pudrem i podawać.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy