Ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych wiosennych ciast.Ten przepis jest sprawdzony, więc zawsze się udaje. Ciasto wychodzi niezwykle puszyste i pyszne. Polecam.
Ciasto:
1 szklanka cukru
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
około 50 dag rabarbaru
Dodatkowo:
bułka tarta do posypania formy
masło do posmarowania formy
cukier puder do oprószenia ciasta
1. Rabarbar należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki.
2. Tortownicę o średnicy 23 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie posmarować masłem i posypać bułką tartą.
3. Przygotowany rabarbar ułożyć na dnie tortownicy.
4. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
5. Ciasto wylać równomiernie na rabarbar.
6. Następnie piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto należy sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
7. Upieczone ciasto wystudzić, następnie wyjąć z formy tak, żeby rabarbar był u góry.
8. Ciasto oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką.
Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu