Rozpoczyna się sezon rabarbarowy, więc już można pomyśleć o przepisch. Polecam ciasto które, jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, lekko kwaśne i nie za słodkie. Połączenie galaretki z rabarbarem po upieczeniu pysznie smakuje. Polecam:)
Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
4 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 12 %
Nadzienie:
1 dowolna galaretka np. brzoskwiniowa
1 kg rabarbaru
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania ciasta
1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części.
2. Rabarbar oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie pokroić na małe kawałki, wsypać do niego galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać.
3. Jedną część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ciasto nakłuć widelcem i posypać bułką tartą, następnie rónomiernie wyłożyć rabarbar.
5. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na rabarbar.
6. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.
7. Upieczone ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem, pokroć i podawać. Smacznego.
Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką.
Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu