Jest to niezwykle pyszne ciasto. Idealnie kruche ciasto przeplata się z lekko kwaśnym rabarbarem i pysznie słodką chrupiącą bezą. Polecam do niedzielnej kawki z filiżanką pysznej kawy.
Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
3 żółtka
pół szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka śmietany 12 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru
1 kg rabarbaru
Pianka:
3 białka
1 budyń waniliowy
pół szklanki cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie ciasto wałkować i wyłożyć do blaszki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą o wymiarach około 25 cm x 21 cm. Ciasto nakłuć widelcem.
2. Rabarbar oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście.
3. Oba cukry ze sobą wymieszać i posypać rabarbar.
4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier i ubijać aż się rozpuści. Na koniec wsypać budyń i dokładnie wymieszać.
5. Pianę wyłożyć równomiernie na rabarbar.
6. Ciasto piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
7. Upieczone wystudzić, pokroić i podawać. Smacznego.
Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką.
Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu