Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką.

Ocena: ★

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Jest to niezwykle pyszne ciasto. Idealnie kruche ciasto przeplata się z lekko kwaśnym rabarbarem i pysznie słodką chrupiącą bezą. Polecam do niedzielnej kawki z filiżanką pysznej kawy.

Składniki:

Ciasto:

20 dag masła lub margaryny

3 żółtka

pół szklanki cukru

2 szklanki mąki tortowej

1 łyżka śmietany 12 %

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

2 łyżki cukru

1 kg rabarbaru

 

Pianka:

3 białka

1 budyń waniliowy

pół szklanki cukru

szczypta soli

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

masło do posmarowania foremki

bułka tarta do posypania foremki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie ciasto wałkować i wyłożyć do blaszki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą o wymiarach około 25 cm x 21 cm. Ciasto nakłuć widelcem.

2. Rabarbar oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście.

3. Oba cukry ze sobą wymieszać i posypać rabarbar.

4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier i ubijać aż się rozpuści. Na koniec wsypać budyń i dokładnie wymieszać.

5. Pianę wyłożyć równomiernie na rabarbar.

6. Ciasto piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.

7. Upieczone wystudzić, pokroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy