Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Ciasto z rabarbarem na szybko

print Drukuj
Ciasto z rabarbarem na szybko

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
4.4

14 ocen

Ciasto z rabarbarem to nie był mój ulubiony deser, pamiętam, że już jako dziecko nie przepadałam za ciastem z rabarbarem. Teraz to się zmieniło. Od kilku sezonów placek z rabarbarem na stałe wszedł do mojego letniego menu. Ciasto z rabarbarem świetnie nadaje się do podania na spotkanie z przyjaciółmi w ogrodzie. Oto ciasto z rabarbarem na szybko.

składniki
  • Na foremkę 20 x20 cm potrzeba:
  • Spód ciasta
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • wierzch:
  • 300 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
  • 2 łyżki cukru brązowego do posypania
  • 50 g zimnego masła
sposób przygotowania

Ciasto z rabarbarem zgodnie z tytułem robi się naprawdę szybko:

  1. Jajka bardzo dokładnie ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  2. Formę wykładamy papierem do pieczenia i Wlewamy ciasto.
  3. Rabarbar myjemy, odcinamy końce i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy 2 łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
  4. Następnie do miseczki z rabarbarem dodajemy 2 łyżki budyniu waniliowego i mieszamy. Jeśli zbierze się zbyt dużo płynu - odlewamy go a tak przygotowany rabarbar układamy na cieście.
  5. Na wierzch ucieramy zimne masło ( można na tarce do warzyw na najgrubszych oczkach). Na koniec  ciasto z rabarbarem posypujemy brązowym cukrem.
  6. Ciasto z rabarbarem  wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp 170 C ok. 40 minut.
  7. Po upieczeniu ciasto z rabarbarem  - wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!