Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ocena: ★

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Pyszne ciasto z rabarbarem - warto je włączyć do letniego menu. Ciasto z rabarbarem jest bardzo smaczne, kruche i nie za słodkie. Ciasto z rabarbarem i kruszonką możemy podawać z kwaśnymi dżemami (czarna porzeczka, borówka, żurawina) lub na ciepło z kulką lodów waniliowych.

Składniki:

  • nadzienie rabarbarowe:
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 3 łyżki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru)
  • kruche ciasto na spód:
  • 2 i pół szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na kruszonkę:
  • 1/2 kostki masła
  • 70g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem robimy w ten sposób:

  1. Rabarbar kroimy na kawałki 2-3 cm długie.
  2. Mieszamy mąkę i cukier i posypujemy rabarbar. Odstawiamy, aż puści sok.
  3. Kruche ciasto na spód:
    Pokrojone w kostkę masło, cukier i mąkę ugniatamy, dodajemy jajko, śmietanę i proszek do pieczenia. Wkładamy na ok 30 min do lodówki.
  4. Kruszonka:
    rozcieramy palcami masło z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
  5. Schłodzonym ciastem wykładamy formę i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 C przez ok 15 min, następnie wyjmujemy, układamy na podpieczonym cieście odsączony rabarbar, posypujemy przygotowaną kruszonką i takie prawie gotowe ciasto z rabarbarem  ponownie wkładamy do piekarnika na ok 40 min.

Ciasto z rabarbarem możemy wcinać.
Smacznego!

Autor: Lena

Polecamy nasze przepisy