Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

print Drukuj
Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
4.6

10 ocen

Pyszne ciasto z rabarbarem - warto je włączyć do letniego menu. Ciasto z rabarbarem jest bardzo smaczne, kruche i nie za słodkie. Ciasto z rabarbarem i kruszonką możemy podawać z kwaśnymi dżemami (czarna porzeczka, borówka, żurawina) lub na ciepło z kulką lodów waniliowych.

składniki
  • nadzienie rabarbarowe:
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 3 łyżki mąki 
  • 1/2 szklanki cukru)
  • kruche ciasto na spód:
  • 2 i pół szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na kruszonkę:
  • 1/2 kostki masła
  • 70g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli
sposób przygotowania

Ciasto z rabarbarem robimy w ten sposób:

  1. Rabarbar kroimy na kawałki 2-3 cm długie.
  2. Mieszamy mąkę i cukier i posypujemy rabarbar. Odstawiamy, aż puści sok.
  3. Kruche ciasto na spód:
    Pokrojone w kostkę masło, cukier i mąkę ugniatamy, dodajemy jajko, śmietanę i proszek do pieczenia. Wkładamy na ok 30 min do lodówki.
  4. Kruszonka:
    rozcieramy palcami masło z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
  5. Schłodzonym ciastem wykładamy formę i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 C przez ok 15 min, następnie wyjmujemy, układamy na podpieczonym cieście odsączony rabarbar, posypujemy przygotowaną kruszonką i takie prawie gotowe ciasto z rabarbarem  ponownie wkładamy do piekarnika na ok 40 min.

Ciasto z rabarbarem możemy wcinać.
Smacznego!

Ocena:
4.6
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!