Puszyste ciasto z morelami.

Puszyste ciasto z morelami.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

To ciasto jest niezwykle pyszne i puszyste. Lekko kwaśne owoce i słodkie ciasto to bardzo pyszne połączenie smaków. Polecam.

Składniki:

Ciasto:

pół szklanki cukru

2 jajka

1 cukier waniliowy

1/4 szklanki mleka

1/4 szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

półtorej szklanki mąki tortowej

 

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

około 10 moreli

Sposób przygotowania:

1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki: mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia, ciasto dokładnie zmiksować.

2. Morele umyć, dokładnie osuszyć, usunąć pestki, a owoce pokroić na 4 części.

3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć przygotowane owoce.

4. Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

5. Upieczone ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Ciasto jest gotowe do podanie. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy