Puszyste ciasto z morelami.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 8
To ciasto jest niezwykle pyszne i puszyste. Lekko kwaśne owoce i słodkie ciasto to bardzo pyszne połączenie smaków. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
pół szklanki cukru
2 jajka
1 cukier waniliowy
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
półtorej szklanki mąki tortowej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
około 10 moreli
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki: mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia, ciasto dokładnie zmiksować.
2. Morele umyć, dokładnie osuszyć, usunąć pestki, a owoce pokroić na 4 części.
3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć przygotowane owoce.
4. Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
5. Upieczone ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Ciasto jest gotowe do podanie. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Ciasto owocowe z kajmakiem
Owocowe z kajmakiem- smaczne ciasto i co najważniejsze proste! Polecam nawet początkującym w sztuce kulinarnej.Ciasto bananowe z adwokatem
Ciasto bananowe z adwokatem- świetny smak i świetne ciasto, polecam ciastka nieźle się w nim spisały!Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie.
Sezon borówkowy trwa, warto więc korzystać i przygotować jakiś pyszny smakołyk. Ja przygotowałam sernik na zimno...Puszyste ciasto z morelami.
To ciasto jest niezwykle pyszne i puszyste. Lekko kwaśne owoce i słodkie ciasto to bardzo pyszne połączenie smakó...Ciasto z Nutellą i brzoskwiniami
Pyszne i bardzo pracochłonne ciasto!Zobacz więcej przepisów na: