Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Ciasto gruszkowe

print Drukuj
Ciasto gruszkowe

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Pyszne ciasto z musem gruszkowym i cytrynową pianką. Pychotka dla miłośników gruszek.

składniki

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

masa gruszkowa:

  • 1,5 kg gruszek
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 galaretki agrestowe

pianka cytrynowa:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wody
sposób przygotowania

Przepis na ciasto gruszkowe:

  1. Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę . Stopniowo dodawać cukier. Miksując masę dodawać po 1 żółtku. Wymieszać razem obie mąki. Dodawać do masy jajecznej delikatnie mieszając. Biszkopt wylać do prostokątnej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić w blaszce.
  2. Masa gruszkowa: Gruszki obrać i pokroić w cząstki. Włożyć do garnka, wlać wodę, dosypać cukier i zagotować. Dodać sok z cytryny. Gotować do czasu, aż gruszki zmiękną. Zblendować na gładki mus. Ponownie zagotować. Do gorącego musu wsypać suche galaretki i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Mus odstawić do wystudzenia.
  3. Pianka cytrynowa: Galaretkę cytrynową rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Do ubitej śmietany wlewać powoli ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Odstawić.
  4. Na zimny biszkopt wylewamy tężejącą masę gruszkową. Kiedy masa się mocno zetnie, wylać piankę cytrynową.

Ciasto gruszkowe z cytrynową pianką gotowe. Smacznego:)

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!