Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Ciasto z mleczną pianą

print Drukuj
Ciasto z mleczną pianą

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

1 ocena

Ciasto z mleczną pianą- kolorowe ciasto z bardzo słodkimi warstwami. Smaczne jest. 

składniki

Biszkopt kakaowy:
10 jaj
10 łyżek cukru
2 łyżki kakao
8 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt kokosowy:
6 białek
20 dag cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
10 dag kokosu
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
6 żółtek
1 budyń śmietankowy
1 batonik
6 łyżek cukru
0,5 litra mleka
1 margaryna
Mleczna piana:
53 dag mleka skondensowanego słodzonego
0,5 szkl wody
1 galaretka różowa

sposób przygotowania

Biszkopt kokosowy i biszkopt kakaowy robimy tak samo. Białka ubijamy z cukrem na sztywnąpianę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Pieczemy. Biszkopt kakakowy przekrawamy na pół.  

Następnie robimy masę w małej ilości mleka zmieszajmy budyńm i żółtka resztę zagotujmy i wlejmy do niej budyń gotujmy do zgęstnienia. Wyspudźmy i połączmy z utartym masłem. Do połowy masy dodajmyrozpuszczony w niedużej ilości mleka batonik.

Zróbmy pianę mleczną czyli mleko miksujemy chwilę i mieszamy z tężejącą galaretką rozpuszczona we wrzątku.

Przełożenie gotowego ciasta to na spodzie biszkopt kakaowy- masa jasna- biszkopt kokosowy- masa ciemna- biszkopt kakaowy-  cienka warstwa krem i na nią mleczna piana dekorujmy posypką cukrową. 

Tagi: Desery, Ciasta
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!