Ciasto z mleczną pianą
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 20
Ciasto z mleczną pianą- kolorowe ciasto z bardzo słodkimi warstwami. Smaczne jest.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
10 jaj
10 łyżek cukru
2 łyżki kakao
8 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt kokosowy:
6 białek
20 dag cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
10 dag kokosu
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
6 żółtek
1 budyń śmietankowy
1 batonik
6 łyżek cukru
0,5 litra mleka
1 margaryna
Mleczna piana:
53 dag mleka skondensowanego słodzonego
0,5 szkl wody
1 galaretka różowa
Sposób przygotowania:
Biszkopt kokosowy i biszkopt kakaowy robimy tak samo. Białka ubijamy z cukrem na sztywnąpianę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Pieczemy. Biszkopt kakakowy przekrawamy na pół.
Następnie robimy masę w małej ilości mleka zmieszajmy budyńm i żółtka resztę zagotujmy i wlejmy do niej budyń gotujmy do zgęstnienia. Wyspudźmy i połączmy z utartym masłem. Do połowy masy dodajmyrozpuszczony w niedużej ilości mleka batonik.
Zróbmy pianę mleczną czyli mleko miksujemy chwilę i mieszamy z tężejącą galaretką rozpuszczona we wrzątku.
Przełożenie gotowego ciasta to na spodzie biszkopt kakaowy- masa jasna- biszkopt kokosowy- masa ciemna- biszkopt kakaowy- cienka warstwa krem i na nią mleczna piana dekorujmy posypką cukrową.