Niebo w gębie z serkiem mascarpone

Niebo w gębie z serkiem mascarpone

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Ciasto z serkiem mascarpone to po prostu niebo w gebie! Pyszne warstwy począwszy od serowej, po jabłkową i lekko orzechową smakują obłednie.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 24 dag zmielonych biszkoptów
  • 10 dag margaryny
  •  Warstwa serowa:
  • 50 dag serka mascarpone
  • 20 dag śmietany 18 %
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  Warstwa jabłkowa:
  • 8 jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Masa orzechowa:
  • 20  dag zmielonych orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 20 dag margaryny

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto z mascarpone w kilku krokach:

  1. Najpierw przepis na ciasto:
    Margarynę rozpuszczamy w rondelku na ogniu i mieszamy ze zmielonymi biszkoptami okrągłymi. Masę wykładamy do tortownicy o wymiarze 24 centymetry, wyłożonej papierem do pieczenia. Schładzmy w lodówce.
  2. Warstwa serowa:
    Wszystkie składniki masy serowej miksujemy aby dokładnie połączyły się składniki. Wylewamy na ciasto i pieczemy około 40 minut w 170 st. C.
  3. Warstwa jabłkowa:
    Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy pod koniec wsypujemy suchą galaretkę. Studzimy i wykładamy na zimny ser.  
  4. Masa orzechowa:
    Cukier ze śmietanką gotujemy w rondelku, następnie dodajemy zmielone orzechy, mieszając gotujemy chwilę do lekkiego steżenia. Studzimy. Margarynę ucieramy, cały czas miksując, dodajemy po łyżce zimnej masy orzechowej. Masę wykładamy na warstwę jabłkową. Dekorujemy dowolnie.

Pyszne ciasto z mascarpone gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy