Biszkopt kakaowy:
4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju
1 łyżka octu
1 łyżka proszku do pieczenia
Masa:
0,5 litra śmietanki 30 %
Puszka masy krówkowej
2 łyżki żelatyny
1 paczka podłużnych biszkoptów
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Poncz:
0,5 łyżki kawy
0,5 szkl wody
Masa ze śnieżki:
1 śnieżka
1 galaretka cytrynowa
0,5 szkl wody
Masa:
Kawę rozpuszczamy w ¼ szkl ciepłej wody. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny. Śmietankę ubijamy na sztywno. Masę krówkową miksujemy w osobnym naczyniu i dodajemy do niej zimną kawę, gorącą żelatynę i miksujemy. Następnie porcjami dodajemy ubita śmietanę.
Biszkopt kakaowy:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę wsypujemy makę kakao i wlewamy olej i ocet i lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach w foremce 25/36, przez 30 minut.
Masa ze śnieżki:
Śnieżkę przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu, do ubitej dodajemy gęstniejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.
Biszkopty lekko nasącz kawą.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt kakaowy- połowa masy- biszkopty układamy z 1 cm przerwami między sobą- reszta masy- masa ze śnieżki- starta czekolada
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu