Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Ciasto z kremem pomarańczowym

print Drukuj
Ciasto z kremem pomarańczowym

joanna1974

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
5.0

2 oceny

Kolejne pyszne ciasto pachnące pomarańczem, krem puszysty, spód lekko chrupki. Ciasto z kremem pomarańczowym - rewelacja

składniki

ciasto kruche

  • margaryna 100 gram 
  • mąka 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • żółtka 2 sztuki

krem

  • budyń 1 opakowanie
  • mleko 3,2% 1/2 litra
  • żółtko 1 sztuka
  • biała czekolada 1/2 tabliczki
  • mleko w proszku 1 szklanka
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • likier pomarańczowy 3 łyżeczki

piana

  • białka 3 sztuki
  • cukier puder 8 łyżek

dodatkowo

  • galaretka pomarańczowa
  • herbatniki 1 opakowanie
  • dżem 1 słoiczek

 

sposób przygotowania

Przepis na ciasto z kremem pomarańczowym:

  1. Ciasto kruche: mąka, margaryna, proszek oraz żółtka - zagniatam ciasto, odkładam na godzinę  do lodówki
  2. Przygotowuję galaretkę pomarańczową
  3. Krem: 1/2 l. mleka zagotowuję, dodaję łyżkę masła, proszek budyniowy rozrobniam w 1/2 szklanki mleka, rozrobiony proszek dodaję do gotującego się mleka, dodaję 1/2 tabliczki białej czekolady oraz żółtko, energicznie mieszam i zdejmuję z gazu, odstawiam do ostygnięcia 
  4. Jak masa jest zimna przekładam do misy robota i dodaję małymi porcjami: 1 szklankę mleka w proszku, 3 łyżki likieru pomarańczowego oraz 3 łyżeczki rozpuszczonej w mleku żelatyny, odstawiam do lodówki
  5. Białka ubijam na sztywno z cukrem pudrem, ciasto kruche wyjmuję z lodówki wylepiam dno i boki blachy, ciasto smaruję dżemem pomarańczowym, pianę przekładam i wyrównuję
  6. Piekę w 180 st.15 minut
  7. Na ostudzone ciasto rozsmarowuję  masę,
  8. Na masę układam herbatniki, zalewam galaretką, odstawiam na 3 godziny do lodówki

Ciasto z kremem pomarańczowym gotowe. Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!