Dynię możemy wykorzystać do upieczenia ciasta. Według mnie jest ona mdła, ale jak ją dobrze przyprawimy to jest pyszna. Do ciasta dodałam właśnie pachnący cynamon i czekoladę, które pszynie komponują się z dynią.
pół szklanki cukru
3 jajka
5 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu
półtorej szklanki mąki tortowej
40 dag miąższu dyni
5 dag mlecznej czekolady
1. Dynię obrać, usunąć pestki, umyć i dokładnie osuszyć, pokroić w kostkę i odważyć 40 dag.
2. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej i jeszcze chwilę ucierać. Następnie dodać mąkę, cynamon, proszek i czekoladę, dokładnie utrzeć.
4. Do ciasta dodać dynię i delikatnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
6. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
7. Ciasto wystudzić w formie, następnie wyjąć i pokroić. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu