Dyniowiec

Dyniowiec

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Smaczny kolorowy wypiek bez pieczenia! W smaku nie czuć dyni!

Składniki:

60 dag serka homogenizowanego

1,40 kg dyni

15 dag cukru

1 cukier waniliowy

8 dag żelatyny

2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od obrania dyni ze skórki i pokrojenia jej w kostkę. Dynię zalewamy  4 łyżkami wody i gotujemy do  miękkości. Następnie wsypujemy oba cukry mieszamy, ściągamy z ognia i studzimy. Letnią dokładnie miksujemy. 30 dag musu dyniowego mieszamy z sokiem z cytryny. Studzimy obydwa. Do pozostałej ilości musu dodajemy serki homogenizowane i mieszamy. W 200 ml wrzątku mieszamy 6 dag żelatyny, studzimy i miksując wlewamy do masy z serkami. I tą część wykłądamy do  posmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 24 centymetrów i odstawiamy do zastygnięcia. W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 2 dag żelatyny, studzimy ją i mieszamy z musem, do którego był dodany sok.I to wykładamy na zastygniętą masę. 

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy