Dyniowiec
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 14
Smaczny kolorowy wypiek bez pieczenia! W smaku nie czuć dyni!
Składniki:
60 dag serka homogenizowanego
1,40 kg dyni
15 dag cukru
1 cukier waniliowy
8 dag żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Zacznijmy od obrania dyni ze skórki i pokrojenia jej w kostkę. Dynię zalewamy 4 łyżkami wody i gotujemy do miękkości. Następnie wsypujemy oba cukry mieszamy, ściągamy z ognia i studzimy. Letnią dokładnie miksujemy. 30 dag musu dyniowego mieszamy z sokiem z cytryny. Studzimy obydwa. Do pozostałej ilości musu dodajemy serki homogenizowane i mieszamy. W 200 ml wrzątku mieszamy 6 dag żelatyny, studzimy i miksując wlewamy do masy z serkami. I tą część wykłądamy do posmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 24 centymetrów i odstawiamy do zastygnięcia. W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 2 dag żelatyny, studzimy ją i mieszamy z musem, do którego był dodany sok.I to wykładamy na zastygniętą masę.