Dyniowiec

Dyniowiec

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Ciasto z dyni - smaczny kolorowy wypiek bez pieczenia! W smaku nie czuć dyni! Polecam przepis na ciasto z dyni. Nie pożałujecie!

Składniki:

  • 60 dag serka homogenizowanego
  • 1,40 kg dyni
  • 15 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 dag żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto z dyni w kilku krokach:

  1. Zacznijmy od obrania dyni ze skórki i pokrojenia jej w kostkę. Dynię zalewamy  4 łyżkami wody i gotujemy do  miękkości. Następnie wsypujemy oba cukry, mieszamy, ściągamy z ognia i studzimy.
  2. Letnią dokładnie miksujemy. 30 dag musu dyniowego mieszamy z sokiem z cytryny. Studzimy obydwa. Do pozostałej ilości musu dodajemy serki homogenizowane i mieszamy.
  3. W 200 ml wrzątku mieszamy 6 dag żelatyny, studzimy i miksując wlewamy do masy z serkami. I tą część wykłądamy do  posmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 24 centymetrów i odstawiamy do zastygnięcia.
  4. W 50 ml wrzątku rozpuszczamy 2 dag żelatyny, studzimy ją i mieszamy z musem, do którego był dodany sok. I to wykładamy na zastygniętą masę. 

Pyszny deser z dyni gotowy.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy