Placek z czereśniami

Placek z czereśniami

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Ciasto z czereśniami to pychotka do podania po niedzielnym obiedzie. Tak zawsze było u mnie w domu. W każde wakacyjne niedzielne popołudnie na stół wjeżdżał placek z czereśniami. Do tego kompot - też może być z czereśni. Czego chcieć więcej?

Składniki:

  • 400 g wydrylowanych, przekrojonych na pół czereśni
  • 5 jajek
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej - przesianej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej - przesianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto z czereśniami - pyszny placek z czereśniami krok po kroku:

  1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodajemy po kolei jajka.
  2. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i wszystkie składniki mieszamy łyżką.
  3. Tortownicę o średnicy 22 centymetrów smarujemy tłuszczem, wylewamy ciasto, równomiernie je rozprowadzamy. Na wierzch układamy połówki czereśni skórką do dołu.
  4. Ciasto z czereśniami pieczemy w piekarniku ustawionym na 170 st C przez około 50 min. Pod koniec pieczenia (ok 10 min) sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest już gotowe.
  5. Przed podaniem nasz placek z czereśniami posypujemy cukrem pudrem, smakuje wtedy idealnie:)

Smacznego!

Autor: Maryla

Polecamy nasze przepisy